Waar de meeste westerse economieën zwaar getroffen zijn door de coronacrisis, zijn er ook landen die sterk uit de crisis komen en veelbelovende vooruitzichten hebben voor 2021. Dat blijkt uit onderzoek van Atradius en Oxford Economics. De onderzoekers duiden daarbij ook verschillende trends die versneld ontwikkelen door de coronacrisis: globalisering met een shift naar het Oosten, robotisering, e-commerce en duurzaam ondernemerschap. Atradius kon vijf veelbelovende markten definiëren voor 2021: Vietnam, Maleisië, Senegal, Chili en Egypte.

Globalisering en duurzaamheid stuwen economie in 2021

In eerste instantie valt de shift naar het Oosten Atradius en Oxford Economics op. Dit is een trend die al langer op gang was gekomen, maar door de aanpak van de coronacrisis in Azië en de snelle aanpassing aan de pandemie, kreeg de economie opnieuw de kans om sneller te groeien. Net als de shift naar het Oosten en globalisering werd ook de energietransitie versterkt het afgelopen jaar.

Verder zijn er ook enkele sectoren die floreren dankzij de wereldwijde pandemie, zoals de farmaceutische industrie en de ICT-sector. Waar de farma-industrie over grenzen heen zocht naar oplossingen en medicatie tegen het virus, faciliteerde de ICT- en entertainmentsector de bevolking bij het noodzakelijke thuiswerk. Ook trends als robotisering en de verdere doorbraak van e-commerce gaven de ICT-sector een enorme boost in 2020.

Veelbelovende markten voor 2020 

De landen die het meest van deze trends kunnen profiteren zijn volgens Atradius en Oxford Economics Maleisië, Vietnam, Senegal, Chili en Egypte. Die veelbelovende markten selecteert Atradius op basis van drie criteria : herstel na de pandemie, COVID-cases en het politiek klimaat.

De twee Aziatische landen uit het lijstje vallen op binnen het continent omdat ze er al zeer vroeg in slaagden enkel nog lokale lockdowns te moeten doorvoeren. De economie van Vietnam kan floreren doordat het zeer geschikt is voor laaggeschoolde productie met lage loonkosten en diverse handelsakkoorden. Ook in Maleisië heerst een bijzonder aangenaam ondernemingsklimaat, wat de exportgerichte sectoren zoals elektronica, landbouw en kunststofproductie tegoed komt.

Senegal kon zijn plaats in de lijst veroveren dankzij een sterke reactie op de corona-epidemie. Aangezien het virus pas laat het land bereikte, kon Senegal al leren uit de wereldwijde aanpak en de noodtoestand onmiddellijk afroepen wanneer dit nodig was. Daarnaast investeert het land sterk in het opwekken van hernieuwbare wind- en zonne-energie.

Tot slot zijn Chili en Egypte bijzonder sterk in de ICT- en farmasector. Hoewel beide landen normaalgezien een sterke toerismesector kennen, helpen andere sectoren om een gunstig klimaat te behouden. In Egypte bijvoorbeeld lijken de vooruitzichten van de gas-, ICT- en farmasector dan weer een pak gunstiger. Egypte heeft de ambitie een mediterraans gasknooppunt te worden. Chili zit ook in een goede uitgangspositie dankzij haar snelle uitrol van vaccinaties, gediversifieerde markt en solide instellingen waar weinig corruptie heerst. De overheidsschuld is bovendien een van de laagste van het continent en dus zijn stimulansen mogelijk.

“Hoewel men in tijden van crisis de neiging heeft om terug te vallen op de eigen economie, toonde onder andere de ontwikkeling van het coronavaccin aan dat – om de crisis goed door te komen – we moeten rekenen op internationale samenwerking”, ziet Christophe Cherry. We raden de Belgische ondernemers dan ook aan te overwegen samen te werken met deze groeiende economieën en van hun sterktes gebruik te maken om zichzelf een boost te geven. Belgische ondernemers kunnen zeker een graantje meepikken in de vijf veelbelovende markten door middel van investeringen en internationale handel”

Bron: Atradius