Op de website van de Standaard, staat het bericht dat de helft van de Belgische bedrijfsfacturen in 2016 per e-mail bezorgd. CD&V-Kamerlid Leen Dierick concludeert dat uit de cijfers die hij opvroeg bij minister van Middenstand Denis Ducarme .

De papieren facturen maken dus duidelijk plaats voor elektronische facturen. ‘De helft van de facturen werd vorig jaar al via mail bezorgd’, stelt Dierick vast. ‘Een tendens die toe te juichen valt. Bedrijven zien de voordelen van e-facturatie: het is snel, efficiënt en duurzaam. De klanten kunnen ook sneller reageren en hun factuur betwisten.

14de plaats in Europa

Niettemin staat België in vergelijking met de rest van Europa nog altijd op de 14de plaats wat betreft elektronisch factureren. Dat komt allereerst omdat in de Europese statistiek e-factureren op basis PDF en e-mail wordt uitgesloten. Een andere verklaring vinden De Standaard / CD&V-Kamerlid Leen Dierick in de stelling dat vooral de kleine bedrijven in België nog al te vaak werken met papieren facturen, terwijl de grote ondernemingen sneller de omschakeling maken. Onderbouwing voor deze stellingen ligt er niet, terwijl in Nederland het juist de kleine bedrijven zijn die vrijwel zonder uitzondering hun facturen digitaal versturen.

‘Er liggen nog grote uitdagingen om de kleine ondernemingen, éénmanszaken en hun externe kleine boekhoudkantoren mee te krijgen’, zegt Dierick. ‘Maar we moeten ook denken aan de ouderen in onze samenleving. Het is belangrijk dat wie nog een papieren factuur wil ontvangen die mogelijkheid nog altijd krijgt.’

Toenmalig minister van Middenstand Willy Borsus (MR) vroeg aan zijn ministerie een gedetailleerde studie over de moeilijkheden voor kleine ondernemingen om over te schakelen op e-facturatie. Die studie zou volgens zijn opvolger Ducarme ‘binnenkort afgerond moeten worden’.

Bron: Platform E-factureren