Kredietverzekeraar Atradius publiceerde zonet haar halfjaarlijkse ‘Economic Outlook’-rapport (Engelstalig), dat u hier kunt downloaden. Daaruit zijn dit de belangrijkste conclusies:

De Belgische exportgroei halveert op twee jaar tijd

In 2016 groeide de export nog met 7,5% in vergelijking met het voorgaande jaar. In 2018 valt deze groei terug naar 3,8%.

“De Belgische exportvooruitzichten zijn vandaag nog steeds positief, aangezien het een kleine open economie is in de eurozone en de recente arbeidsmarkthervormingen deels het concurrentievermogen hebben hersteld”, verklaart Christophe Cherry, Managing Director Atradius België. “De belangrijkste reden voor de halvering van de exportgroei is de verminderde externe vraag vanuit China, evenals afkoeling na de sterke cijfers van de voorbije jaren.”

De wereldeconomie trekt weer aan

Het globaal bbp groeit van 2,4% in 2016 tot 2,9% in 2017 en 3,1% in 2018. Dit komt vooral door het gunstig monetair beleid, een bescheiden herstel van de energieprijzen en een sterkere groei dan verwacht in China en de eurozone.

De eurozone presteert boven de verwachtingen en groeit sneller van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk

De economie van de eurozone groeit dit jaar met 2,3% en laat zo de Verenigde Staten (2,2%) en het Verenigd Koninkrijk (1,5%) achter zich.

 

 

 

 

 

Bron: Credit Expo / Atradius