De onderhandelingen over Europese handelsverdragen komen in een stroomversnelling. Dat blijkt uit de nieuwste publicatie ‘Make trade not war: EU FTAs’ van Atradius, waarin de kredietverzekeraar een overzicht maakt van de vijf lopende handelsgesprekken.

“De reden voor die ‘sense of urgency’ is drieledig”, analyseert Christophe Cherry, Managing Director van Atradius BeLux. “De toenemende onzekerheid over de richting van het Amerikaanse handelsbeleid doet het besef groeien dat de EU op zichzelf stappen vooruit moet zetten. De onzekere uitkomst van de Brexitonderhandelingen zorgen eveneens voor twijfels, net als de Europese verkiezingen van volgend jaar, waarbij de Europese Commissie wordt vernieuwd.”

Deze ontwikkelingen zorgen echter voor nieuwe kansen, waarbij onderhandelingen met belangrijke handelspartners van de Europese Unie worden versneld. “Terwijl protectionistische maatregelen de media blijven beheersen, zet de EU vlijtige stappen om nieuwe handelsovereenkomsten te sluiten en bestaande overeenkomsten te moderniseren”, zegt Cherry. “Het is van uiterst belang voor onze economie om niet mee te gaan in een dreigende handelsoorlog.”

Japan

Potentieel: Japan is de bestemming voor goederen ter waarde van 59 miljard euro en daardoor de op 5 na grootste exportmarkt voor de EU.

Status: De onderhandelingen over het Economisch Partnerschap tussen Japan en de EU (JEEPA) werden in december 2017 al gefinaliseerd. Er wordt verwacht dat ze in de zomer van 2018 ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Europese Raad en het Europese Parlement.

Voordeel voor België: Het partnerschap zou voordelig zijn voor de Belgische farmaceutica en bouw en techniek.

Mercosur

Potentieel: Mercosur (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) is goed voor 42 miljard euro aan goederen en staat daarmee op de 9deplaats van de grootste EU-exportmarkten.

Status: De onderhandelingen zijn sinds 2017 in een stroomversnelling terechtgekomen. Bij zowel Mercosur als de EU leeft de intentie de onderhandelingen voor de zomer van 2018 te finaliseren.

Voordeel voor België: De Belgische automobielsector en de chemische industrie zouden baat hebben bij de overeenkomst.

Mexico

Potentieel: Mexico is de bestemming voor 34 miljard euro aan goederen en is daardoor de op 12 na grootste exportmarkt voor de EU.

Status: De EU en Mexico willen een bestaand akkoord herzien en uitbreiden van industriegoederen naar onder meer landbouwproducten en levensmiddelen. Sinds 2017 is het onderhandelingsproces versneld: de onderhandelingen zijn zo goed als rond, maar de vraag van de EU om herkomstbenamingen voor voedingsproducten te erkennen, blijft een struikelblok.

Voordeel voor België: Belgische bouwbedrijven, meer bijzonder infrastructuurbedrijven, zouden baat hebben bij dit (herziene) akkoord.

Singapore

Potentieel: Singapore is de bestemming voor goederen ter waarde van 32 miljard euro, en staat daarom op de 15e plaats van de grootste EU-exportmarkten.

Status: De onderhandelingen werden al in 2014 gefinaliseerd, maar zijn nog niet geldig. Daarvoor moeten zowel de EU-ministerraad als het Europese Parlement goedkeuring geven, gevolgd door ratificatie van de lidstaatparlementen.

Vietnam

Potentieel: Vietnam is de bestemming voor goederen ter waarde van 9,6 miljard euro en daardoor de 33ste op de lijst van exportmarkten voor de EU.

Status: De onderhandelingen tussen de EU en Vietnam werden in december 2016 gefinaliseerd. Er wordt verwacht dat het in de zomer van 2018 ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de Europese Raad en het Europese Parlement.

Voordeel voor België: Belgische farmaceutica en chemie.

Bron: Atradius