Een klant die failliet gaat, creëert kopzorgen. Schuldvorderingen indienen? Dat vroeg tot enkele maanden geleden veel tijd, moeite en een hoop administratie. Neem daarbij de kleine kans dat openstaande rekeningen alsnog betaald worden en veel schuldeisers vinden het sop de kool niet waard. RegSol, het platform voor digitaal beheer van faillissementsdossiers, brengt daar verandering in.

Papiermolen

Tot april dit jaar gebeurde de afhandeling van faillissementsdossiers door de rechtbanken van koophandel nog volledig op papier. Stakeholders die dossiers wilden inkijken – denk aan curatoren, klanten of leveranciers – moesten hiervoor naar de griffie. Ook schuldeisers moesten hun vorderingen (laten) afgeven op de rechtbank. Een tijdrovend en vaak zinloos uitje, aangezien schulden meer niet dan wel terugbetaald worden na een faling.

RegSol, het in april gelanceerde elektronisch Centraal Register voor Solvabiliteit, maakt het beheer van de faillissementsdossiers heel wat eenvoudiger. De griffie stelt documenten digitaal beschikbaar, het platform laat stakeholders toe om – afhankelijk van hun bevoegdheid – aspecten van het dossier online te raadplegen. De evolutie van het dossier volgen? Een schuldvordering indienen? Enkele klikken volstaan.

Digitale kruistocht

De digitalisering van justitie vormt een van de stokpaardjes van voogdijminister Koen Geens (CD&V). Daarbij maakte hij het zijn missie om verouderde en gefragmenteerde wetboeken te herstructureren en in lijn te brengen met de economische en maatschappelijke realiteit. Zo wordt nog voor eind dit jaar het ambitieuze Boek 20 gestemd, een stevige modernisering van de insolventiewetgeving. RegSol past in beide kruistochten.

Graydon, reeds betrokken bij voorloper Failmanager, werkte actief mee aan de opzet en de lancering. Ondertussen is RegSol vrij van de gebruikelijke kinderziektes, waardoor schulden vorderen na een faillissement gemakkelijker is dan ooit.

Maak u geen illusies: de kans dat u uw geld terug zult zien na een faillissement van een klant is nog steeds klein. Maar vandaag houdt niets u nog tegen om het tenminste te proberen. In het slechtste geval bent u enkele minuten verloren achter uw pc.

Data-mogelijkheden

Winst op vlak van efficiëntie is al een feit, maar op termijn biedt RegSol nog een pak meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan grote spelers als banken en telecombedrijven. Zij krijgen continu te maken met klanten die hun rekeningen niet kunnen betalen. RegSol laat hen toe om op termijn digitaal data uit te wisselen met de rechtbank van Koophandel, in de plaats van dossier per dossier af te handelen.

Daarbij zorgt de digitalisering van de insolventieprocedures voor meer transparantie tussen zakenpartners. RegSol vormt naast een handig platform ook een snelle en betrouwbare bron aan informatie. Wanneer een bedrijf failliet gaat, kunnen we sneller dan ooit stakeholders op de hoogte brengen.

Bron: Graydon blog