Graydon en Credit Expo doen onderzoek bij creditmanagement professionals.

Data gaat steeds meer de bedrijfsprocessen beïnvloeden, zowel bij grote als bij kleine ondernemingen. Dat blijkt uit een onderzoek van Graydon en Credit Expo onder 305 creditmanagement professionals. Opvallend is wel dat bedrijven data-analyse vooral inzetten als defensief instrument. Slechts in beperktere mate wordt data ook aangewend voor offensieve doeleinden zoals het verhogen van de klanttevredenheid of het creëren van meer leads.

Filip Hendrickx, Sales Manager bij Graydon: “Dat de impact van data op het Belgische bedrijfsleven exponentieel groeit, is een understatement. Uit ons onderzoek blijkt dat niet enkel grote maar ook kleine ondernemingen meer in data gaan investeren. Bovendien verwachten creditmanagement professionals dat data-analyses al op heel korte tijd een grote impact zullen hebben op hun vak.

Langs de ene kant merken we dat ze data nog voornamelijk inzetten als defensief instrument om bedrijfsrisico’s te vermijden. Langs de andere kant is het opvallend dat bijna de helft van de ondernemingen sterk gelooft in het gebruik van data om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Daarbij merken we ook een groeiende bewustwording rond het feit dat data-analyse ook een enorm potentieel bevat om nieuwe groeikansen te detecteren en om beter zaken te doen.”

Belangrijkste conclusies uit survey

Het onderzoek van Graydon en Credit Expo werd uitgevoerd naar aanleiding van de beurs CreditExpo die morgen voor het eerst in België plaatsvindt en volgende maand in Nederland. De bevraging van de 305 creditmanagement professionals leidde onder meer tot volgende belangrijke conclusies:

  • 53% van de respondenten verwacht dat de investeringen in data in de toekomst zullen
  • Een kwart van hen zegt echter vandaag niet over de voldoende data te beschikken om een uitgebalanceerd creditmanagementbeleid te voeren.
  • Een grote meerderheid van de respondenten (73,58%) zegt ook geen gebruik te maken van specifieke analysesoftware om de eigen data te analyseren.
  • Toch vindt bijna 70 % van de respondenten die analysesoftware gebruiken dat data de creditmanagementprocessen heeft verbeterd, 30% vindt dat de processen zijn vereenvoudigd en 16% vindt ook dat dankzij data het creditmanagementproces goedkoper is.
  • Er is tot slot ook nog onvoldoende synergie er op het vlak van data-analyse en data-uitwisseling tussen verschillende bedrijfsafdelingen.

Bent u benieuwd naar de overige conclusies? Bezoek dan morgen gratis de eerste editie van Credit Expo België in Flanders Expo Gent, zie: www.creditexpo.be waar Graydon om 14.15 uur in zaal 5 het onderzoek presenteert.

Bron: www.graydon.be