Nu de (media)storm rond Bitcoin en andere zogenaamde cryptcocurrency is gaan liggen en de cryptcocurrency in enigszins stabiel vaarwater terecht is gekomen, lijkt het geen hype, maar ‘here to stay’.

De (media)storm rond Bitcoin en andere zogenaamde cryptcocurrency is al een tijdje gaan liggen. Eerst waren er de succesverhalen van mensen die schatrijk zijn geworden door vroeg Bitcoins te kopen en ze later voor veel meer te verkopen. Daarna kwamen de verhalen van mensen die alles zijn kwijtgeraakt door frauduleuze of hackbare tussenhandelaren.

Nu de rook is opgetrokken en de cryptcocurrency in enigszins stabiel vaarwater terecht is gekomen, lijkt cryptcocurrency niet langer een hype, maar een revolutie en ‘here to stay’.

Wat is cryptcocurrency nu precies?

Cryptcocurrency, zoals Bitcoin, is een soort geld in de cloud. Bitcoin is de bekendste digitale valuta met de grootste waarde per digitale coin. Cryptcocurrency is geld dat niet gedrukt is op papier, maar bestaat uit een digitale code die u in een digitale portefeuille op uw computer bewaart. Deze zogenaamde ‘wallet’ is niet gekoppeld aan u als persoon, maar aan uw eigen wachtwoord. U hoeft namelijk niet, zoals bij een bank, persoongegevens achter te laten om uw wallet te openen.

Decentralisatie is key

Cryptocurrency is decentraal. Dat betekent dat u geen zaken doet met een bank, die weet hoeveel u op uw spaarrekening heeft staan en die u betalingen laat uitvoeren. De data worden in een netwerk tussen verschillende computers opgeslagen. Er is dus geen centrale eigenaar of beheerder. Het netwerk weet hoeveel waarde een bepaalde ‘wallet’ heeft en meerdere computers zien toe, registreren en confirmeren een overboeking. Omdat data decentraal opgeslagen worden, vormt uitval van één of meerder computers in het netwerk dus geen gevaar.

800 euro in 2014

De waarde van de digitale munteenheid fluctueerde op de open markt. Het is dus zaak om op het juiste moment uw euro’s om te zetten in een digitale munt. Was u er vroeg bij, dan zijn de Bitcoins in uw wallet nu waarschijnlijk meer waard omdat de vraag groter is geworden. Vanuit dit oogpunt zou u cryptcocurrency als een piramidespel kunnen zien. Nu de koersen van de bekendste digitale munt, Bitcoin, wat gestabiliseerd zijn, is dit minder het geval en komen de andere voordelen beter tot hun recht.

Voordelen van Bitcoin

  • Transacties zijn direct, dus u hoeft geen twee dagen te wachten op een internationale overschrijving.
  • Geen banken, die in elkaar kunnen stuiken.
  • Het netwerk zelf is veilig, al wordt uw eigen veiligheid de grote zwakte.
  • Lage transactiekosten, of je nu 0.1 of 1 miljoen Bitcoins overmaakt.
  • Transacties zijn onomkeerbaar, wat ook weer een nadeel kan zijn.
  • Geen instap- of abonnementskosten.
  • Geen voorwaarden of beperkingen.
  • Onafhankelijk van regeringen, grenzen, landen, censuur of restricties.
  • Hoge mate van anonimiteit.

Waar kan ik er mee betalen?

Er zijn steeds meer plaatsen waar u met digitaal geld kunt betalen. Hier vindt u een kaart met daarop de fysieke locaties waar u in Nederland of in België kunt betalen met Bitcoins. Bijvoorbeeld bij Coffeelabs in Antwerpen. Maar vooral online zijn er ook steeds meer bedrijven die deze betalingsvorm ondersteunen.

Banken en overheden staan op achterstand

Hoewel de meeste grote banken tegenwoordig teams hebben aangesteld om het fenomeen digitaal geld van dichtbij te volgen, zoeken ze nog naar het juiste model om hiermee om te gaan.

Overheden hebben nog een grotere uitdaging voor de boeg. Omdat er geen controle is, is het zo goed als onmogelijk om te controleren waar het geld zit en waar het naartoe gaat. Daarom wordt cryptcocurrency ook vaak aan de zwarte markt gelinkt. Wanneer digitaal geld echter word omgezet in euro’s of een andere traditionele munt, dan wordt het opeens weer zichtbaar. De banken reageren hier zeer alert op om corruptie tegen te gaan.

Bron: Graydon Blog

deMarketeer_CEB16_banner_deelnemen_500x500