Jaarlijks zijn honderden bedrijven en consumenten slachtoffer van factuurfraude, vaak voor zeer grote bedragen.

Bij deze fraude vervalsen oplichters het rekeningnummer op een factuur en betaalt de klant, zonder het te beseffen, de oplichters.

Daarom lanceert de overheid, samen met ondernemers- en consumentenverenigingen en bpost, vandaag een preventiecampagne met belangrijke tips om niet in de val te lopen.

Bij deze fraude vervalsen oplichters het rekeningnummer op een factuur en betaalt de klant, zonder het te beseffen, de oplichters. Daarom lanceert de overheid, samen met ondernemers- en consumentenverenigingen en bpost, vandaag een preventiecampagne met belangrijke tips om niet in de val te lopen.

Minister van Economie en Consumenten Kris Peeters: “Factuurfraude is pure oplichting en moeilijk te bestrijden. Ik roep ondernemingen en consumenten op om de krachten te bundelen en zo een dam op te werpen tegen deze vorm van oplichting. Ondernemers kunnen dit doen door het nummer van hun bankrekening(en) op al hun documenten te vermelden. Consumenten vraag ik aandachtig te zijn en voor een betaling even de tijd te nemen om het banknummer van de bestemmeling na te kijken.”

Minister van Kmo’s en Zelfstandigen Willy Borsus: “Factuurfraude treft onze kmo’s zwaar, zowel zij die facturen uitreiken als zij die er ontvangen. We moeten deze fraude met alle middelen bestrijden. Daarom is deze campagne, die de ondernemingen praktische tips geeft, zeer nuttig.”

Wat is factuurfraude?

Bij factuurfraude onderscheppen oplichters een factuur en wijzigen er het rekeningnummer van. Als de ontvanger deze aangepaste factuur betaalt, betaalt hij dus de oplichters. De facturen worden onderschept in het postcircuit, bijvoorbeeld uit de rode brievenbussen van bpost, maar ook in postkamers van bedrijven zelf of bij particulieren. Meer en meer is er ook sprake van digitale factuurfraude: hierbij dringen oplichters binnen in het informaticasysteem van een leverancier en passen het rekeningnummer aan op facturatiemails.

Oplichters proberen alle soorten facturen te onderscheppen, maar het gaat vooral om eenmalige betalingen van een groot bedrag. Jaarlijks krijgen verschillende instanties en organisaties honderden meldingen over factuurfraude. Uit de meldingen die de FOD Economie dit jaar ontving, blijkt dat het over facturen van gemiddeld 12.000 euro ging, maar er zijn gevallen bekend van minder dan 1.000 euro tot facturen van enkele honderdduizenden euro.

De partners zijn:

 • FOD Economie,
 • UNIZO,
 • UCM,
 • VBO,
 • Febelfin,
 • bpost,
 • Bouwunie,
 • BV-OECO,
 • Ombudsdienst voor de postsector,
 • Ombudsfin en
 • de Benelux.

Alle informatie over deze fraude en de tips zijn te vinden op: factuurfraude.belgie.be

a4_nl_1

Bron: FOD Economie