De gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de covid lockdowns in grote steden en havens in China blijven zware druk zetten op de wereldeconomie. Dat stelt kredietverzekeraar Atradius in zijn nieuwe economische vooruitzicht. Deze factoren maken het herstel van de coronacrisis, die nog steeds aanwezig blijft, niet evident. Toch is de verwachting bij Atradius dat de inflatie op korte termijn kan afnemen. De terugkeer naar een normaal niveau zal echter tijd vragen. Bovendien blijft de toekomst erg onzeker en kan een periode van stagflatie niet uitgesloten worden.

Ongeziene cocktail van factoren duwt inflatie naar ongekende hoogtes

Inflatie heeft de afgelopen maanden een serieuze druk gezet op het reële inkomen van heel wat mensen en leidde tot meer voorzichtigheid in het uitgavegedrag van heel wat consumenten. Samen met een streng monetair beleid zorgt dit voor sombere vooruitzichten op vlak van economische groei.

Deze stijgende inflatie kwam niet geheel als een verrassing. Factoren als beperkingen in de toeleveringsketen en stijgende grondstof- en energieprijzen speelden al voor de invasie van Rusland in Oekraïne. De oorlog heeft wel een extra impuls gegeven die geleid heeft tot inflatiecijfers die we in minstens 10 jaar niet meer gezien hebben.

Verwachting is dat inflatie zal dalen, kan stagflatie vermeden worden?

De volgende 18 maanden verwachten economen bij Atradius een daling van de inflatie. Toch blijft een dreigende periode van stagflatie om de hoek loeren. De huidige onzekerheid, politiek en economisch, maakt het moeilijk te voorspellen wanneer de inflatiecijfers opnieuw naar een normaal niveau zullen terugkeren.

“De hoge energie- en grondstofprijzen zijn een belangrijke element in het al dan niet dalen van de inflatiecijfers”, zegt Frederik Devooght, Country Manager van Atradius BeLux. “Door de vertraging in de economische groei en de hoge prijzen is de vraag op de olie- en gasmarkt afgenomen. Als gevolg daarvan is de verwachting dat de energieprijzen in de komende 18 maanden zullen dalen. Toch is het, vanwege de vele onzekere factoren, moeilijk te voorspellen wanneer deze prijzen effectief zullen zakken en hoe lang dit zal duren.”

Daarnaast zijn ook de grondstoffenprijzen de hoogte in gegaan de afgelopen jaren. Onder meer vanwege stokkende economische groei, is er halverwege 2022 een duidelijke vertraging wat betreft deze prijsstijgingen. Vooral richting 2023 wordt echt een daling van de prijzen verwacht.

Tenslotte speelt het conflict tussen Europa en Rusland een rol. Omwille van het conflict in Oekraïne zijn de Europese landen in sneltempo op zoek gegaan naar alternatieven voor de Russische (voornamelijk) olie- en gasleveringen. Dit leidt tot verstoringen in de markt en hoge onzekerheid naar de toekomst toe.

Bron: Atradius