Eén advies keert regelmatig terug in onze blogposts over databasemanagement: gebruik één unieke identificatiecode om klanten weg te schrijven in uw systemen.

Eén advies keert regelmatig terug in onze blogposts over databasemanagement: gebruik één unieke identificatiecode om klanten weg te schrijven in uw systemen. Nog beter: gebruik hiervoor het btw-nummer. In deze blog sommen we 5 voordelen op om met het btw-nummer te werken.

5 voordelen van het btw-nummer

1. U hoeft geen eigen en logisch systeem van klantennummers te bedenken.

Btw-nummers zijn uniek, fraudebestendig en toegekend door de overheid aan elke onderneming, vereniging of eenmanszaak die in België een activiteit start.

2. De klant heeft zijn btw-nummer altijd binnen handbereik.

Dit kunnen we niet zeggen van het klantennummer dat u zelf creëerde. Dit moet de klant vaak opzoeken op de laatste factuur die u gestuurd heeft. Als hij zijn eigen btw-nummer niet uit het hoofd kent, dan zal hij het in ieder geval sneller terugvinden op documenten van zijn bedrijf.

3. Btw-nummer verkleint kans op fouten.

Elk nummer dat u bewaart en door verschillende afdelingen gebruikt wordt, bevat een kans op fouten. Een cijfer is immers snel verkeerd getikt. De fout zoeken, duurt helaas soms veel te lang. Wanneer u geen eigen klantennummers gebruikt maar een btw-nummer, dan daalt de kans op fouten. Temeer omdat er een verificatie is ingebouwd. CRM-systemen geven vaak zelf aan wanneer u een fout in het btwnummer typt.

4. Mogelijkheid om klantengegevens te koppelen aan externe informatie.

Niet enkel u werkt met het btw-nummer. Ook dataleveranciers en specialisten in bedrijfsinformatie gebruiken het btw-nummer als unieke identificatiecode. Hierdoor is hun waardevolle informatie gemakkelijk aan uw informatie te koppelen. Via een automatische koppeling zal de informatie over uw markt, prospecten en klanten constant up-to-date zijn.

5. Het btw-nummer van uw klant is gemakkelijk online op te zoeken.

Bijvoorbeeld via deze tool. Als u het btw-nummer gevonden heeft, dan krijgt u meteen alle informatie over de locatie en de rechtsvorm van het bedrijf.

Bron: Graydon blog