Met de rechtstreekse aanvaarding van betalingen in USD-munten smeedt Visa nieuwe banden tussen digitale en traditionele munten

Visa kondigt binnen de sector een opvallende primeur aan door de wereld van digitale munten te koppelen aan die van traditionele fiatmunten: het gebruik van de USD Coin (USDC), een aan de US dollar gekoppelde stablecoin voor de afwikkeling van Visa-transacties via Ethereum – een van de meest gebruikte open-source blockchains.[1] Visa gaat in de testfase in zee met Crypto.com, een van ‘s werelds grootste cryptoplatformen en eveneens een Visa-partner. De bedoeling is dat deze afwikkeling in USDC later dit jaar ook wordt aangeboden aan andere partners.

Ondersteuning van digitale munten als een nieuw type munt voor afwikkeling is een belangrijke stap voorwaarts op vlak van de netwerk-van-netwerkenstrategie van Visa, dat ontworpen is om alle vormen van kapitaalverkeer te verbeteren, zowel binnen het Visa-netwerk als daarbuiten. Door optimaal gebruik te maken van zijn wereldwijde aanwezigheid, de samenwerking met partners en de sterkte van het merk, focust Visa op baanbrekende toegevoegde waarde voor het ecosysteem, door middel van cryptomunten veiliger, nuttiger en bruikbaarder te maken voor betalingen.

Het voorbije jaar effende Visa het pad voor afwikkeling in digitale munt binnen de bestaande betalingsinfrastructuur, een platform waarop dagelijks miljarden dollar passeren van duizenden instellingen uit meer dan 200 markten en in 160 munteenheden. In samenwerking met Anchorage, de eerste federaal gereguleerde digitale bank en een exclusieve partner van Visa voor afwikkeling in digitale munten, lanceerde Visa een pilootproject waarbij Crypto.com USDC aan Visa kan overmaken om een deel van zijn verplichtingen af te wikkelen voor het Crypto.com Visa kaartprogramma.

Voor het standaard afwikkelingsproces van Visa zijn partners vereist om af te wikkelen in een traditionele fiatmunt, wat extra kosten en complexiteit met zich meebrengt voor bedrijven die gebruik maken van digitale munten. De mogelijkheid om af te wikkelen in USDC kan Crypto.com en andere ‘crypto native’ bedrijven op termijn helpen om volledig nieuwe businessmodellen te ontwikkelen zonder dat ze gebruik hoeven te maken van traditionele fiatmunten in hun cash- en afwikkelingsstromen. De treasury upgrades en de integratie met Anchorage zullen Visa ook in staat stellen om nieuwe digitale munten van centrale banken (CBDC) te ondersteunen wanneer die in de toekomst uitgebracht worden.

“Crypto-native fintechs hebben nood aan partners die inzicht hebben in hun activiteit en de complexiteit van de vormfactoren van digitale munten,” aldus Jack Forestell, executive vice president en chief product officer. “Deze aankondiging is een belangrijke mijlpaal in ons traject om te voldoen aan de noden van fintechs die hun activiteiten afhandelen in een stablecoin of cryptomunt. Het sluit perfect aan bij wat wij dagelijks doen, namelijk het veilig faciliteren van betalingen in alle verschillende munten wereldwijd.”

Kris Marszalek, medeoprichter en CEO van Crypto.com licht toe: “Het voorbije jaar zagen we een recordgroei in onze activiteit en in het bredere ecosysteem van cryptomunten. Om de wereldwijde transitie naar cryptomunten verder te versnellen, hebben wij partners nodig die de mogelijkheden en de instrumenten begrijpen die ons zullen helpen om sneller en efficiënter te vermarkten. Wij zijn sinds verscheidene jaren partner van Visa en kijken ernaar uit om deze relatie verder uit te bouwen via onze wereldwijde overeenkomst en om mee aan de basis te staan van deze wereldwijde primeur in betalingen met stablecoins.”

“Het platform van Anchorage werd doelbewust gebouwd voor instellingen als Visa om nieuwe cryptoproducten te ontwikkelen. In dit traject staan wij sinds 2019 aan de zijde van Visa en we zijn bijzonder opgetogen dat deze eerste betalingen in stablecoin tot stand komen via Anchorage API’s,” aldus Diogo Mónica, medeoprichter en President van Anchorage.

David Puth, CEO van Centre, dat toezicht houdt op de licentiëring van USDC, verklaart: “Visa is toonaangevend op de markt met een innovatieve benadering van betalingen. Wij zijn erg onder de indruk van hun inspanningen. De introductie van USDC op het Visa-netwerk is een geweldige stap voorwaarts in onze opdracht om de wereld te verbinden met stablecoins die gebouwd zijn op standaarden van Centre, te beginnen met USDC.”

Om meer te weten over het nieuws van vandaag en het afwikkelingsproces bij Visa, kunt u terecht op visa.com/blog.

[1] “Settlement” of afwikkeling verwijst naar de dagelijkse uitwisseling van fondsen tussen emitterende en verwervende partners via VisaNet om waarde uit te wisselen voor geclearde en afgewikkelde transacties – het verwijst niet naar geldbewegingen op rekeningen van individuele consumenten.

Bron: Visa