Binnenkort vieren we Valentijn, een feest dat we graag associëren met liefde, tederheid of een leuk cadeautje.

Nochtans is dat niet altijd het geval. Niet minder dan 15% van de Europese koppels blijft enkel nog samen omdat een scheiding financiële problemen met zich zou meebrengen. Bij de Belgen loopt dat cijfer op tot maar liefst 21%. Dat blijkt uit een onderzoek van Intrum Justitia, waarvoor 1.036 Belgen werden bevraagd over hun financiële gewoontes.

Hun financiële toestand is voor heel wat Belgen een reden om samen te blijven. 21% van de Belgen geeft toe bij hun partner te blijven omwille van het geld. België staat met dat cijfer op een vierde plaats na Frankrijk (37%), Zwitserland (30%) en Portugal (24%). Het Europese gemiddelde ligt volgens het European Payment Report op 15%.

Voor dit onderzoek deden meer dan 22.400 Europese respondenten uit 21 verschillende landen hun economische situatie uit de doeken. De angst om uit elkaar te gaan is in de Scandinavische landen het kleinst. Amper 6% van de Zweden en 7% van de Noren zeggen samen te blijven met hun partner voor het geld.

Scheiden doet lijden…

39% van de Belgen tussen 18 en 24 jaar geven aan dat een scheiding een van de oorzaken is die aan de basis ligt van financiële problemen. Dit cijfer daalt naar 36% in de groep van 24-tot 35-jarigen en loopt vervolgens opnieuw op naarmate men ouder wordt met 51% voor de 35-tot 49-jarigen en zelfs 53% voor vijftigplussers.

“Zelfs relaties weerspiegelen vandaag de dag de financiële situatie van de Europeanen”, stelt Guy Colpaert, managing director bij Intrum Justitia België. “We zien een verschil tussen de zuiderse en de noordelijke landen. Het is niet meer dan normaal dat koppels die in een land met een instabiele economie leven, zoals Zuid-Europese landen, sterk afhankelijk zijn van elkaar om de huishoudelijke uitgaven te delen. Het is voor koppels dus belangrijk om tegelijkertijd geld te hebben voor het huishouden, maar ook om een eigen spaarpotje aan te leggen.”

Om het volledige rapport aan te vragen, surf naar www.intrum.com.

Bron: Intrum Justitia