Met het sneuvelen van duizenden banen bij ING, HSBC of BNP is het een sombere internationale context voor de banksector. Maar België kent positieve veranderingen dankzij een nieuwe regelgeving. De verschillende richtlijnen die voortvloeien uit de regulator (MIFID2, GDPR, PSD2…) hebben een aanzienlijke impact gehad op het dagelijkse leven, maar ook op de organisatie van financiële instellingen en hun aanwervingsbehoeften. Lorraine le Pomellec, Associate Director Banking & Financial Services bij Michael Page, legt uit.

De impact van de regelgeving op aanwerving in België

Om aan de wet te kunnen voldoen, vereisen deze nieuwe Europese richtlijnen de aanwerving van hooggeschoold en uiterst bekwaam personeel (compliance officer, legal advisor, data protection officer, anti money laundering officer, compliance reporting officer, risk officer, KYC* officer). De voorbije 3 jaar waren dit soort aanwervingen goed voor 25% van de aanwervingen in de bank- en financiële dienstensector bij Michael Page in België.

Deze wetten vereisen vaak een termijn voordat ze worden toegepast. Om hierop te anticiperen, verschijnen er veel contracten onder de naam “interim management”. Dit om een transitiemanagement te verzekeren tijdens zulke termijnen. Deze freelancers zijn goed voor 30% van de Compliance rekrutering bij Michael Page in België. De rol van Compliance is sterk geëvolueerd: de rol is van een controlefunctie naar een strategische functie gegaan.

“De salarissen zijn aanzienlijk gestegen en komen steeds dichter bij het niveau van de front office. Dit is te wijten aan de schaarste aan profielen die zich bewust zijn van hun toegevoegde waarde” verklaart Lorraine le Pomellec. “Inderdaad, het beheersen van de regelgeving van een financiële instelling is ook echt een toegevoegde waarde geworden. Niet enkel voor het vertrouwen van de klanten in een zeer competitieve sector, maar ook voor beleggers die steeds vaker dividenden zien verminderen. Dat is een gevolg van de verschillende boetes waarvoor een voorziening is getroffen.”

Met dit in het achterhoofd moeten banken hun reputatierisico’s behouden om de beste profielen aan te trekken, met name compliance officers die strafrechtelijk aansprakelijk zijn.

De PSD2 tekst, die de betalingsverrichtingen voor banken en financiële diensten vereenvoudigt, heeft bovendien geleid tot de ontwikkelingen van ondernemingen die een betalingsvergunning willen krijgen. Het doel van de Europese autoriteiten is om de concurrentie en daarmee het aanbod van financiële dienstverleners te bevorderen. Veel Fintech (Prepay, Revolut, Small world financial services, Transferwise, Worldremit, etc.) en IT-spelers (Oracle) hebben zich ontwikkeld, met name vanuit Engeland. Daar heeft de Brexit-context als een rem gewerkt.

De eerste banen die hierbinnen werden gecreëerd, zijn de functies van compliance officer om te verzekeren dat hun bankvergunning in werking treedt. Deze vertegenwoordigen 14% van de compliance rekruteringen bij Michael Page in België.

Zulke nieuwe structuren zullen dan verkopers aanwerven om hun netwerk en hun klantenkring te ontwikkelen, zonder de onrechtstreekse banen die verbonden zijn met technologische platformen (IT-medewerker en ontwikkelaar, operationeel medewerker, marketing & digital officer) mee te tellen.

Ondanks het feit dat de banksector op zijn oorspronkelijke commerciële activiteiten terugloopt, heeft de opkomst van nieuwe regelgeving dus nieuwe banen en nieuwe zakelijke mogelijkheden gecreëerd. Het vermogen van financiële instellingen om zich aan te passen aan deze nieuwe regelgeving zal dus bepalend zijn voor het bankenuniversum van morgen.

Bron: Creditexpo.be