Europa draagt overheden op het voortouw te nemen in een volledige digitalisering van het facturatieproces. 

Niet enkel voor grote bedrijven, maar ook voor KMO’s. De Vlaamse overheid roept de private actoren – de softwarehuizen, de intermediaire dienstverleners en de eigenaars van facturatiepakketten – dan ook op om toepassingen voor elektronische facturatie te ontwikkelen op maat van de KMO. Zodat ook kleine en middelgrote bedrijven de verzending en ontvangst van hun facturen kunnen digitaliseren.

Elektronische facturatie biedt enkel voordelen

Studies spreken van 3,5 miljard € kostenbesparing voor het bedrijfsleven in België bij een algehele digitalisering van de inkomende en uitgaande facturen. Bovendien verloopt het opvolgen van betalingen efficiënter en sneller. De Vlaamse overheid kiest dan ook voluit voor e-facturatie en wil vanaf 1 januari 2017 enkel nog elektronische facturen ontvangen.

Belgische e-facturatie weinig KMO-gericht

De voorbije jaren vond volledige e-facturatie in België vooral ingang bij grote bedrijven. Bij Belgische KMO’s beperkt de digitalisering zich nog tot het e-mailen van facturen als pdf-bestand – de meerwaarde hiervan is echter gering. België telt vandaag niet meer dan twee toepassingen die e-facturatie voor de KMO mogelijk maken.

Scandinavisch voorbeeld

In landen waar e-facturatie veralgemeend ingang vindt – zoals Noorwegen, Zweden, … – zijn de KMO’s actief betrokken partijen. Noorwegen telt meer dan veertig toepassingen voor e-facturatie, specifiek gericht op de KMO. De digitalisering bij KMO’s is in die landen dan ook beduidend verder gevorderd.

Vraag naar meer toepassingen op maat KMO

Om de Belgische KMO’s te stimuleren om voluit te gaan in de digitalisering van hun facturen, zijn er dringend meer toepassingen nodig. Daarom de oproep naar alle betrokken partijen om toepassingen te ontwikkelen, aangepast aan de specifieke doelgroep: goedkoop en met meerdere functionaliteiten zoals archivering of betaalopvolging.

Meer info: bestuurszaken.be

Bron: www.vlaanderen.be