Optimistisch voor de toekomst, met speciale aandacht voor fiscale vragen en steun aan ondernemingen, en bezorgd over productiekosten en het vinden van gekwalificeerd personeel.

Dit is in het kort samengevat hoe familiebedrijven vandaag kunnen omschreven worden. Dit is ook de conclusie van ING België na een grondige analyse van de SAFE enquête die de Europese Centrale Bank (ECB) uitvoert en die gewijd is aan KMO’s en hun financiering. ING België dook in de resultaten van de studie om meer te weten te komen over de verwachtingen en bezorgdheden van de familiebedrijven, die een cruciale belangrijke rol spelen in de Belgische economie.

Philippe Ledent, Senior Economist ING België, verklaart: «Om de gezondheid van de economie te beoordelen en de toekomstige dynamiek ervan in te schatten, is het belangrijk het niveau van vertrouwen, de moeilijkheden, de projecten en de angsten van de ondernemers te kennen. Die kennis kan ook dienen om het economisch beleid te sturen of nieuwe initiatieven te lanceren.»

Na analyse van de resultaten van de SAFE studie stelt ING België vast dat de meeste familiebedrijven (62%) verwachten dat hun activiteit zal toenemen over de periode 2015-2017. Ook al zag 46% van de bedrijven enerzijds een toename van de winst, zag 40% anderzijds ook een stijging van de loonkosten. Er doken daarnaast ook een aantal bezorgheden op: de productiekosten en de moeilijkheid om gekwalificeerd personeel te vinden staan bovenaan de lijst van knelpunten voor de activiteit van familiebedrijven.

Wat financiering betreft, weegt de administratieve rompslomp zwaar door op de ontwikkeling van familiebedrijven. Fiscale incentives en stimuli zijn dus zeer welkom voor de financiering van toekomstige projecten. Tenslotte heeft de meerderheid van de familiebedrijven (70%) vertrouwen in het bankkrediet en 65% overweegt hierop beroep te doen voor de financiering van zijn toekomstige projecten.

Philippe Wallez, Head Private Banking ING België, legt uit: «Bij ING België streven wij naar primary relationships met onze klanten. In onze aanpak spelen familiebedrijven een belangrijke rol. Wij zijn dus zowel trots als verheugd bij de vaststelling dat heel wat ondernemers kiezen voor ING Private Banking voor het advies inzake patrimoniumbeheer en het beheer van hun bezittingen. 70% van onze klanten is nog steeds actief en is gemiddeld 55 jaar oud.»

«Het Instituut voor het Familiebedrijf heeft van bij de opstart de ambitie geuit om uit te groeien tot de referentie inzake familiebedrijven met een focus op de domeinen van governance, opvolging en professionalisering en dit op de meest holistisch en geïntegreerd mogelijke manier. Als absolute leider wil het IFB op die manier bijdragen tot het behoud en de verdere uitbouw van de mooiste bedrijven die onze economie rijk is, namelijk de familiebedrijven, en dit over de generaties» reageert Patrick De Schutter van het IFB.

En Laurent Weerts van het Institut de l’Entreprise Familiale voegt hieraan toe: «Het IEF is een onafhankelijk studiebureau dat de zeer specifieke problemen van familiebedrijven onderzoekt. Deze problemen zijn vaak gelinkt aan de relaties tussen de familie en het bedrijf aangezien ook emoties een belangrijke rol spelen in de verschillende ontwikkelingsstadia van familiebedrijven, zoals de opvolging van het bedrijf en/of het professionalisme gelinkt aan zijn groei».

Bron: ING.be