Cegeka, de internationale, technologische dienstverlener, lanceert een gratis DIY-blockchain starterskit die de technologie toegankelijker moet maken voor bedrijven. Cegeka gelooft sterk in de mogelijkheden van blockchain en ondervindt dat de interesse ervoor in de markt groot is, maar dat de drempel vaak nog te hoog ligt om erin te investeren. Het lanceert daarom een starterskit voor bedrijven om deze drempelvrees te overwinnen.

Proof-of-concept in een week, pilot in een maand, product in een jaar

De starterskit bestaat uit een open source proof-of-concept framework en een concreet stappenplan waarmee bedrijven op een eenvoudige, laagdrempelige manier kunnen ontdekken of en hoe blockchain kan bijdragen aan hun organisatie. IT-managers en softwareontwikkelaars kunnen er meteen mee aan de slag, maar ook mensen met een minimale programmeerkennis kunnen experimenteren met de meegeleverde voorbeeldcase voor de recyclingindustrie. Als het bedrijf na die experimenteerfase overtuigd is van een proof-of-concept, kan Cegeka dat in een maand tijd uitwerken tot een pilot, en binnen het jaar tot een afgewerkt product dat ook echt business value genereert.

Het ontbrekende puzzelstuk

Cegeka, een pionier op het vlak van toepassingen met exponentiële technologieën zoals blockchain, artificiële intelligentie en Internet of Things, is al vele jaren bezig met blockchaintoepassingen te ontwikkelen en expertise op te bouwen en heeft voor diverse klanten de meerwaarde ervan kunnen bewijzen. Toch merkt de technologische dienstverlener dat er nog bepaalde misvattingen leven over de technologie en dat de mogelijke toepassingen ervan niet genoeg gekend zijn bij bedrijven. Dat maakt dat de stap om blockchain te introduceren vaak nog te groot is.

Sander van Loosbroek, Director Distributed Ledger Technology bij Cegeka, beaamt: “We ondervinden regelmatig dat blockchain voor veel bedrijven het missende puzzelstukje kan zijn, dat een grote en onmiddellijke impact kan hebben op hun business. We willen bedrijven helpen om dat puzzelstukje te vinden door onze tools voor het ontwikkelen van een blockchain proof-of-concept open te stellen voor iedereen. Waar de ontwikkeling van zo’n applicatie vroeger honderdduizenden euro’s kostte en verschillende maanden kon duren, kan het met de tools van Cegeka gratis en op minder dan een week tijd.”

Hoe werkt het?

Met Cegeka’s open source toolkit en aan de hand van een concreet stappenplan kan je zelf een blockchain applicatie creëren. De verschillende stappen bestaan uit het creëren van een blockchain netwerk, het aanpassen van de meegeleverde front-end applicatie en het demonstreren van een werkende applicatie. Er kan eenvoudig begonnen worden op basis van de template van Cegeka en alle complexe deployment processen zijn geautomatiseerd.

De starterskit is in eerste instantie gericht naar mensen met een sterke basis in programmeren (JavaScript en Angular), zoals IT-managers en softwareontwikkelaars. Toch kunnen ook mensen met een minimale programmeerkennis aan de slag met de meegeleverde voorbeeldcase voor de recyclingindustrie. De starterskit dient vooral als experimenteermiddel, maar ook demoversies kunnen er al mee gebouwd worden. De kit is volledig gratis en makkelijk te downloaden via de website: cegeka.com/en/be/blockchain-do-it-yourself-manual

Bron: creditexpo.be