Gent, 17 augustus 2023 – De rol van de Chief Financial Officer (CFO) en het belang van de digitalisering van financiële processen ondergaan aanzienlijke veranderingen en uitbreidingen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek dat Billtrust, marktleider op het gebied van B2B order-to-cash software en digitale betalingen, door het wereldwijde marktanalyse- en adviesbureau IDC liet uitvoeren bij 622 bedrijfsleiders. Het belang van CFO’s bij het beheer van cash, supply chain finance, verzekeringen en goederen neemt alsmaar toe, terwijl hun middelen vaak beperkt zijn.

Te midden van de aanhoudende economische onzekerheid is 90% van de respondenten het ermee eens dat het belang van de CFO binnen hun organisatie aanzienlijk is toegenomen, een trend die zich zowel in Europa als in de Verenigde Staten manifesteert.

De onderzoeksresultaten benadrukken eveneens de noodzaak voor CFO’s en financiële leiders om prioriteit te geven aan de digitale transformatie van het order-to-cash (OTC) proces. Dat is belangrijk om de efficiëntie te verhogen, de cashflow te optimaliseren en het voortbestaan van de organisatie op lange termijn te waarborgen. 77% van de respondenten benadrukt zelfs dat de digitale transformatie van het OTC-proces van cruciaal belang is voor hun voortbestaan. Bovendien blijkt dat 44% van de deelnemers in de afgelopen 24 maanden belangrijke aanpassingen heeft doorgevoerd in hun OTC-processen, waaronder betalingsbeheer, facturatie en orderafhandeling. Vooral Europese bedrijven voeren veranderingen door; iets meer dan 50% van de Europese deelnemers geeft aan significante wijzigingen in hun OTC-processen te hebben doorgevoerd in deze periode, vergeleken met 37% in de Verenigde Staten.

“Terwijl we ons een weg banen door een voortdurend veranderend bedrijfsklimaat, wordt de rol van CFO’s steeds veelzijdiger en crucialer”, stelt Sunil Rajasekar, CEO bij Billtrust. “Dit onderzoek onderstreept de groeiende verwachtingen ten aanzien van CFO’s, niet alleen om de financiën van het bedrijf te beheren, maar ook om bij te dragen aan belangrijke zakelijke besluitvorming, het bedrijf door onzekere krediet- en financiële markten te loodsen en toezicht te houden op kostenbeheersing in alle afdelingen. In dit tijdperk is digitale transformatie, in het bijzonder binnen het order-to-cash proces, niet louter een keuze, maar een noodzaak. Door in te zetten op technologie en automatisering kunnen CFO’s nieuwe mogelijkheden ontdekken om hun efficiëntie te verbeteren, het beheer van hun cashflow te optimaliseren en duurzame bedrijfsgroei te bevorderen.”

“Deze bevindingen tonen aan dat cashflow opnieuw een topprioriteit is geworden voor bedrijven. Dat zien we vooral in het middensegment van de markt, waar organisaties vaak worstelen om toegang te krijgen tot kapitaalmarkten en financiering”, aldus Kevin Permenter, Research Director, Financial Applications bij IDC. “Het order-to-cash proces is daarom des te belangrijker om efficiënt cash management te waarborgen. Het goede nieuws is dat veel CFO’s en financiële leiders de nodige stappen lijken te ondernemen om dat te realiseren.”

Andere conclusies uit het rapport:

Digitalisering stimuleert de bedrijfsresultaten: maar liefst 96% van de Europese respondenten verklaart dat handmatige OTC-processen de financiële prestaties van hun bedrijf negatief zouden beïnvloeden. Bovendien stelt 60% van de Europese respondenten dat de problemen bij het oplossen van facturatiefouten veroorzaakt door handmatige gegevensinvoer een aanzienlijke negatieve impact hebben op het bedrijfsresultaat. Het cijfer ligt bijna twee keer zo hoog als in de VS, waar dat slechts 37% van de respondenten dat aangeeft.
Toch worstelen leidinggevenden met het bereiken van digitale volwassenheid: slechts 15% van de respondenten heeft een geïntegreerd OTC-proces met real-time gegevens.
Late betalingen onderstrepen de urgentie van OTC: terwijl bedrijfsleiders het belang van cash/liquiditeit overwegen, staat 17% van hun facturen nog open op de vervaldatum.
Verouderd OTC-proces heeft invloed op de ervaring van medewerkers: 54% van de bedrijfsleiders is het ermee eens dat “het gebrek aan modernisering van het OTC-proces een negatieve invloed heeft op ons vermogen om financiële medewerkers aan te trekken en te behouden”. Bovendien omschrijft 30% van de respondenten het verloop onder OTC-medewerkers als “hoog” of “extreem hoog”.

Meer informatie over het onderzoek en de bevindingen zijn beschikbaar via “The Evolution of Order-to-Cash”.

Over Billtrust
Financieel verantwoordelijken maken gebruik van de diensten van Billtrust om kosten te beheersen, cashflow te versnellen en klanttevredenheid te verbeteren. Als marktleider op het gebied van B2B order-to-cash-software en digitale betalingen helpt Billtrust ’s werelds toonaangevende merken sneller betaald te krijgen, terwijl zij overstappen van dure papieren facturering naar efficiënte elektronische facturering en betalingen. Met meer dan 2.600 wereldwijde klanten en 920 miljard euro aan verwerkte facturen, levert Billtrust zakelijke waarde door diepgaande branche-expertise en een cultuur die sterk gericht is op zinvolle klantresultaten.

Over IDC
International Data Corporation (IDC) is de belangrijkste wereldwijde leverancier van marktinformatie, adviesdiensten en evenementen voor de markten van informatietechnologie, telecommunicatie en consumententechnologie. Met meer dan 1300 analisten wereldwijd biedt IDC wereldwijde, regionale en lokale expertise op het gebied van technologie, IT-benchmarking en -sourcing, en kansen en trends in de sector in meer dan 110 landen. De analyses en inzichten van IDC helpen IT-professionals, bedrijfsleiders en de investeringsgemeenschap om op feiten gebaseerde technologische beslissingen te nemen en hun belangrijkste zakelijke doelstellingen te bereiken. IDC werd opgericht in 1964 en is een volledige dochteronderneming van International Data Group (IDG), ’s werelds toonaangevende onderneming op het gebied van technische media, gegevens en marketingdiensten. Bezoek www.idc.com voor meer informatie over IDC. Volg IDC op X op @IDC en LinkedIn. Abonneer u op de IDC Blog voor nieuws en inzichten over de sector.

Bron : Billtrust