Vanaf 1 juni moeten handelaars beduidend minder betalen per transacties voor kleine elektronische betalingen. Dat heeft Worldline vandaag bekend gemaakt. UNIZO reageert tevreden. De ondernemersorganisatie heeft hier in de ‘advisory board’ met Worldline steeds op aangedrongen.

De advisory board is een periodiek overleg tussen Worldline en de handelaarsorganisaties. Het overleg kwam er na de recente pannes. Concreet betaalt een handelaar 2 eurocent per transactie voor betalingen onder de 5 euro. Voor betalingen tussen de 5 en 10 euro is dat 5 eurocent. De tarieven voor betalingen boven de 10 euro waren sinds 1 april al met 6 eurocent verminderd. “De tarieven zijn nu veel duidelijker en vooral lager dan voorheen”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. Bovendien zal het voor de handelaars nu interessanter worden om elektronisch betalen onder de 10 euro te aanvaarden. “De kost om cash geld te tellen, sorteren en bij de bank binnen te brengen, ligt per transactie hoger dan de 2 of 5 eurocent die hij nu zal moeten betalen”. De ondernemersorganisatie verwacht dan ook dat meer handelaars elektronisch betalen zullen aanbieden en ook voor kleine betalingen. De bezorgdheid dat handelaars de kost alsnog zullen doorrekenen aan de klanten, is ongegrond. Een Europese richtlijn die binnen de 2 jaar in Belgisch recht moet worden omgezet, maakt doorrekenen aan de klant onmogelijk. UNIZO verwacht ook andere betaalmanieren nu sneller ingang zullen vinden. Ze verwijst bijvoorbeeld naar contactloos betalen.

Vorig jaar waren er 1,8 miljard elektronische betalingen in België. Ter vergelijking, in Nederland waren dat er 3,4 miljard. 1,3 miljard daarvan waren kleine betalingen. In Nederland is het betalen van kleine bedragen met de kaart helemaal en veel meer dan in België ingeburgerd. Dat komt voornamelijk door de lage kosten die de handelaar ervoor betaalt. UNIZO gelooft dat die trend zich nu ook in België zal doorzetten.

Bron: unizo.be