“Limiet op 90 dagen is belangrijke stap, maar wij blijven ijveren voor 60 dagen.”

Gisteren ochtend keurde de Kamercommissie voor het bedrijfsleven het wetvoorstel van Kamerlid Rita Gantois (N-VA) goed dat de betalingstermijnen tussen grote bedrijven en KMO’s inkort. Een belangrijke stap in de goede richting, aldus UNIZO. Zelf ijvert UNIZO al jaren voor strengere regels om het aantal wanbetalingen ten koste van KMO’s terug te dringen. De plaag blijkt immers hardnekkig en brengt KMO’s meer dan eens in nauwe financiële schoentjes.

Zo blijkt uit een recente studie van UNIZO, Graydon en UCM (februari dit jaar) dat één op tien facturen véél te laat (meer dan 90 dagen na de vervaldatum) of zelfs helemaal niet wordt betaald. 65 % van de KMO’s geeft daarbij aan dat grote ondernemingen hun machtspositie misbruiken om facturen later te betalen dan afgesproken. Nog volgens die studie gebruiken 3 op 4 grote afnemers hun machtpositie om tijdens de onderhandelingsfase langere betalingstermijnen te bedingen dan de gangbare in de sector.

Het deze ochtend goedgekeurde wetsvoorstel laat nog altijd toe dat tussen een KMO-leverancier en een grote afnemer langere betaaltermijnen worden afgesproken dan 30 dagen, maar met een limiet van 60 dagen. De eventueel afgesproken ‘verificatieperiode’ om de factuur te controleren mag niet langer zijn dan 30 dagen. Dat brengt de maximale totale betalingstermijn, all in, op 90 dagen, wanneer de leverancier een KMO is en de afnemer een groot bedrijf. “Dit wetsvoorstel gaat een heel eind in de richting van ons eigen voorstel”, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. “Zelf willen we echter nog veel verder gaan en de maximale wettelijke betalingstermijn, alles inbegrepen, inperken tot 60 dagen, ook ten aanzien van overheden.”

Lees hier het integrale dossier van UNIZO, Graydon en UCM over de betaalhygiëne bij bedrijven en overheden.

Het zopas in de Kamercommissie goedgekeurde wetsvoorstel moet nu nog door de plenaire vergadering van het parlement worden goedgekeurd en daarna gepubliceerd in het Staatsblad. Zes maanden later treedt de wet in in werking.

Bron: Unizo