Eén op de drie ondernemers (35 procent) in Vlaanderen denkt eraan zijn of haar bedrijf over te laten. Iets meer dan de helft van hen ziet dat zelfs binnen de vijf jaar gebeuren. Dat blijkt uit een rondvraag door het Agentschap Innoveren & Ondernemen. De enquête gebeurde in de aanloop naar de Week van de Bedrijfsoverdracht die loopt van 23 t.e.m. 27 oktober.

Gevraagd aan wie ze hun bedrijf het liefst zouden overlaten, dan antwoordt ongeveer de helft ‘de eigen kinderen’. Slechts 21 procent gaat ervan uit dat dat in de praktijk ook zo zal zijn.

Voor zowat 40 procent van de ondernemers behoort zelf een bedrijf overnemen tot de opties. De belangrijkste reden daartoe, zo blijkt uit de rondvraag, is omdat het een minder groot risico vormt dan een bedrijf van nul op te bouwen. Grootste struikelblok zijn onverwachte problemen die kunnen opduiken.

Verder valt uit de rondvraag op dat een overname lang niet altijd zo weloverwogen is: 31 procent van de ondernemers die een overname achter de rug of in het vooruitzicht hebben, geeft aan dat het iets is dat hen is overkomen, een ‘plotse opportuniteit’.

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters

“De vergrijzing van de bevolking heeft een belangrijke impact op onze Vlaamse economie. Maar liefst 54.000 Vlaamse kmo’s hebben een zaakvoerder van 55 jaar of ouder, goed voor 297.000 werknemers en 1.357.000 euro winst. Het spreekt dus voor zich dat ik bedrijfsoverdracht elk jaar opnieuw onder de aandacht wil brengen.”

Bron: EWI-Vlaanderen