Sinds begin dit jaar zijn er elf procent meer vacatures voor credit controller gepubliceerd dan in dezelfde periode vorig jaar. “Voor professionals met het juiste profiel liggen de opportuniteiten voor het rapen”, zegt Els Vander Borght, consultant bij staffing specialist Walters People.

“De rol van credit controller is tweeledig en de praktische invulling van deze functie hangt in sterke mate af van de organisatie waar je tewerkgesteld bent”, zegt Els Vander Borght. “Enerzijds is er het analytische luik, waarbij je als credit controller de kredietwaardigheid van klanten nagaat en de betaal- en kredietlimieten bepaalt. Anderzijds ben je als credit controller verantwoordelijk voor het opvolgen van betalingen. Wanneer klanten om een of andere reden openstaande facturen niet tijdig betalen, is het jouw taak om snel in te grijpen en samen met de klant een oplossing te zoeken. Lukt dat niet en blijft de situatie aanslepen, dan neem je verdere juridische stappen en schakel je een deurwaarder of incassobureau in.”

Klantenboekhouder

Als credit controller krijg je een vaste klantenportefeuille toegewezen. De omvang ervan hangt af van de grootte en de werking van het bedrijf. Maandelijks rapporteer je de status van goede en minder goede betalers aan het management en andere relevante departementen in de organisatie, zodat ze het overzicht op de financiële situatie behouden.

“In sommige organisaties wordt de credit controller ook wel klantenboekhouder genoemd”, merkt Els Vander Borght op. “Meestal gaat het dan over een boekhoudkundige functie waarbij je niet enkel facturen inboekt, maar ook het opvolgen van de betalingen voor je rekening neemt.”

Welke vaardigheden heb je nodig als credit controller?

Hoewel een bachelor- of masterdiploma in finance een goede uitvalsbasis is voor deze functie, is het geen must. De juiste persoonlijkheid bezitten is wel cruciaal. Een goede credit controller is continu gefocust op het uitbouwen van een sterke relatie met de klanten in zijn of haar portefeuille. “Je moet dus graag met mensen bezig zijn, een goed luisterend oor hebben en over een diplomatische manier van communiceren beschikken. Geld is en blijft immers een gevoelige kwestie. Tegelijkertijd – en dit maakt het gewenste profiel voor deze job zo specifiek – moet je stevig in je schoenen staan om kordaat op te treden wanneer dat nodig is. Jij bepaalt de regels en moet er ook op toezien dat ze nageleefd worden. Met andere woorden: je bent streng, maar rechtvaardig”, vervolgt Els Vander Borght.

Verder dragen nauwkeurigheid, sterke planningsvaardigheden en de capaciteit om met deadlines om te gaan, bij tot het succes van een credit controller. Aangezien de klantenportefeuille in de meeste organisaties klanten van beide landsdelen bevat, mag een goede kennis van het Nederlands en het Frans niet ontbreken. Bij een internationaal klantenbestand komt kennis van het Engels dan weer goed van pas.

Meer nood aan credit controllers

Cijfers van Jobfeed tonen aan dat sinds het begin van dit jaar elf procent meer vacatures voor credit controllers gepubliceerd zijn dan in dezelfde periode vorig jaar. Els Vander Borght bevestigt deze stijgende trend: “We beleven momenteel economisch gespannen tijden. Veel bedrijven bevinden zich in slechtere papieren dan pakweg een jaar of anderhalf jaar geleden en voelen dus de noodzaak om hun cashflow op te krikken. Dat doen ze onder andere via een strakkere credit control en opvolging van betalingen. Combineer deze verhoogde nood met het feit dat organisaties een zeer specifieke set aan soft skills vragen voor deze rol en je begrijpt dat de opportuniteiten voor het rapen liggen voor professionals met het juiste profiel.”

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor credit controllers?

Els Vander Borght: “Om te beginnen is credit controller een rol waar je naartoe groeit. Heb je een eerste ervaring met boekhouding of opvolging van betalingen en vind je contact met klanten fijn? Dan is credit controller een goede volgende stap in je carrière. Ervaren credit controllers kunnen dan weer evolueren naar een managementfunctie en een team van credit controllers aansturen. Heb je echter niet de ambitie om een team te superviseren, dan kan je je uiteraard verder ontplooien tot een echte expert in credit control. Of je kan je scope uitbreiden naar meerdere landen of zelfs continenten.”

Hoeveel verdient een credit controller?

“Een credit controller met zo’n drie jaar ervaring kan rekenen op een brutomaandloon van 2.200 à 2.900 euro. Professionals met drie tot zes jaar ervaring zien hun brutomaandloon oplopen tot 2.800 à 3.400 euro. Heb je meer dan zes jaar ervaring, dan kan je rekenen op een loon tussen 3.300 en 4.200 euro bruto per maand. Daar komen uiteraard extralegale voordelen bij, zoals maaltijdcheques, een groeps- en/of hospitalisatieverzekering. Afhankelijk van de sector en de grootte van de organisatie en het niveau van de functie, bieden sommige organisaties ook een bedrijfswagen aan”, besluit Els Vander Borght.

Bron: FDmagazine