Veerkracht. Dat is hét trefwoord van het bedrijfsleven en het wordt zwaar op de proef gesteld. Vorige week waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor het toegenomen risico van een ‘harde landing’ voor de wereldeconomie, en voorspelde het een kans van 25% dat de jaarlijkse mondiale groei dit jaar onder de 2% zou vallen – een risico dat twee keer zo groot is als normaal. Voor België verwacht de Europese Commissie een groei van 0,8%, waarmee we afstevenen op een versterking van deze trend.

Hoge inflatie en rentevoeten, onrust in de bankwereld en geopolitieke spanningen dragen allemaal bij tot de marktvolatiliteit en dempen de groei, zowel op micro- als op macro-economisch niveau. Samen met de snelle ontwikkelingen op het vlak van e-facturatiewetgeving, de groeiende behoefte aan digitalisering en de toenemende verwachtingen van belanghebbenden ten opzichte van ESG-ambities, creëert dit een tijdperk van onvoorspelbaarheid en onzekerheid in het bedrijfsleven.

Om competitief te blijven in deze moeilijke omstandigheden, nemen bedrijven in alle sectoren hun inkomsten en uitgaven zorgvuldig onder de loep. Maar het is niet alleen de hoeveelheid geld die ontvangen en uitgegeven wordt die er toe doet. Het gaat erom hoe het beheerd wordt.

Debiteurenprocessen zijn mede bepalend voor succes. Als je vertrouwt op op papier gebaseerde, verouderde processen, dan loop je het risico dat je cashflow tot stilstand komt, dat je verstrikt raakt in de voortdurend veranderende wetgeving en dat je achterop raakt bij de digitaliseringgolf. Implementeer een robuuste, betrouwbare oplossing en je hebt de mogelijkheid om winstgevende groei te stimuleren, zelfs in een stormachtig economisch klimaat.

Dus, hoe kunnen bedrijven hun debiteurenprocessen gebruiken om veerkracht op te bouwen en te blijven groeien?

Je AR-proces kan groei aanwakkeren

Money is king, klinkt de Engelse uitdrukking. En niets is minder waar. In moeilijke omstandigheden verheft het zich zelfs eerder tot een god. Als een bedrijf in moeilijke economische omstandigheden veerkrachtig wil zijn en zijn concurrentievoordeel wil behouden, heeft het een sterke kasstroom nodig.

Dat is waar een moderne AR-oplossing om de hoek komt kijken. Het versturen van facturen en het tijdig ontvangen van betalingen is een belangrijk probleem voor bedrijven, waarbij late betalingen de cashflow ernstig beïnvloeden. Maar dat kan drastisch worden verbeterd door het facturatieproces te automatiseren.

Factuurautomatisering versnelt de levering van facturen, vermindert het risico van handmatige fouten en maakt tijd vrij voor complexere taken. Een robuuste AR-oplossing omvat ook de automatisering van incassotaken, zodat achterstallige facturen sneller worden opgelost, de Days Sales Outstanding tot een minimum wordt beperkt en credit managers hun inspanningen kunnen richten op klanten voor wie persoonlijk contact belangrijk is.

Dan zijn er nog de voordelen op vlak van prognoses. Het digitaliseren van facturatie en inningen helpt om efficiënt hoogwaardige cashflowprognoses te genereren. Door bovendien ook AI-aangedreven tools te gebruiken, kunnen bedrijven voorspellen wanneer klanten zullen betalen. Dergelijke prognoses stellen bedrijven in staat om datagestuurde, risicobewuste beslissingen te nemen die de huidige omstandigheden weerspiegelen en meer controle bieden in een periode van grote onzekerheid.

Geautomatiseerde AR geeft je een voorsprong op de steeds veranderende wetgeving

Een grondige kennis van de evoluerende betalingswetgeving zal de komende jaren een belangrijke rol spelen in de marktpositie van bedrijven. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem mikt momenteel op een uitrol van verplichte elektronische B2B- facturatie in het hele land tussen juli 2024 en juli 2025. En de Belgische regering is niet de enige die hiermee bezig is. Landen in heel Europa verplichten momenteel e-facturatie met uiteenlopende lokale standaarden en verschillende toepassingsgebieden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat compliance en regelgevingskwesties naar voren kwamen als een van de grootste uitdagingen van 2023 (69%), naast brandstof- en energieprijzen (69%) en de verstoring door Brexit (49%). Dat blijkt uit een recente studie die Billtrust uitvoerde bij 800 Europese bedrijven.

Een goed doordachte en geautomatiseerde AR-aanpak om die verschillende mandaten en lokale standaarden aan te pakken, is dus onontbeerlijk om de groei van je bedrijf te consolideren en te vergroten.

Voldoen aan je ESG-vereisten

Een ander element dat essentieel is voor het stimuleren van bedrijfsprestaties zijn milieu- en sociale overwegingen. Een groeiend aantal consumenten, werknemers en investeerders verwacht duurzaamheidsinspanningen van de bedrijven waarmee zij samenwerken. Bedrijven moeten zich inzetten om onze samenleving en de wereld positief te beïnvloeden.

De groeiende markt voor B2B-betalingen heeft een enorme impact op het milieu. Gemiddeld is de uitstoot van de toeleveringsketen van een bedrijf 5,5 keer hoger dan de directe uitstoot. Afstappen van op papier gebaseerde processen is daarom een eenvoudige maar grote stap om de duurzaamheidsstrategie van je bedrijf te verwezenlijken.

Bovendien is de digitalisering van bedrijfspraktijken een win-winscenario: je verkleint je ecologische voetafdruk en bespaart op papier-, druk- en portokosten.

Het huidige klimaat kan intimiderend zijn, maar bedrijven kunnen hun groei nog steeds stimuleren. Centraal hierbij staat het handhaven van een gezonde cashflow, gefaciliteerd door een efficiënte, gedigitaliseerde AR-oplossing die rekening houdt met de voortdurend evoluerende e-facturatiemandaten. De manier waarop je geld verwerkt, is dus de sleutel tot succes om meer geld verdienen.

door: Marco Eeman, General Manager Billtrust Europe