De ECB heeft besloten om de productie en uitgifte van bankbiljetten van 500 euro stop te zetten Het bankbiljet van blijft wettig betaalmiddel en zal altijd zijn waarde behouden.

De Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft op 4 mei 2016 de beoordeling afgerond van de coupuresamenstelling van de Europa-serie. De Raad heeft besloten de productie van het 500 eurobiljet permanent te beëindigen en het biljet niet in de Europa-serie op te nemen.

Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de bezorgdheid dat dit bankbiljet illegale activiteiten kan bevorderen. De uitgifte van het 500 eurobiljet wordt rond eind 2018 stopgezet, wanneer de bankbiljetten van 100 euro en 200 euro van de Europa-serie naar verwachting zullen worden ingevoerd. De overige coupures – van 5 euro tot en met 200 euro – worden gehandhaafd.

Met het oog op de internationale rol van de euro en het brede vertrouwen in de eurobankbiljetten blijft het 500 eurobiljet wettig betaalmiddel en kan het derhalve als betaal- en waarde opslagmiddel blijven worden gebruikt. Het Eurosysteem, dat uit de ECB en de nationale centrale banken van het eurogebied bestaat, zal stappen nemen om ervoor te zorgen dat de resterende coupures in voldoende hoeveelheden beschikbaar zijn.

Het 500 eurobiljet zal, net zoals de andere bankbiljetcoupures van de euro, altijd zijn waarde behouden en kan bij de nationale centrale banken van het Eurosysteem voor onbepaalde tijd worden ingewisseld.

Bron: ECB