Zondag valt het doek over het biljet van 500 euro. De Nationale Bank van België en de meeste andere centrale banken in de eurozone geven vanaf dan het fraudegevoelige biljet niet meer uit. De bankbiljetten die al in omloop zijn, kunnen wel nog steeds worden gebruikt. Febelfin spoort de consument aan om te kiezen voor digitale betalingen. Die zijn gemakkelijk, snel, altijd beschikbaar én een stuk veiliger.

Waarom wordt het 500 eurobiljet niet meer gedrukt?

 

Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) werkt het biljet illegale activiteiten zoals terrorismefinanciering, belastingfraude of het witwassen van geld in de hand. Er kunnen dan ook grote hoeveelheden geld discreet mee worden vervoerd. Zo heeft Europol becijferd dat één miljoen euro in biljetten van 500 euro 2,2 kilo weegt, tegenover 22 kilo in biljetten van 50 euro.

 

Bovendien gebruikt de consument het 500 eurobiljet weinig. Bijna de helft van de Europeanen heeft het briefje nog nooit in handen gehad. Volgens de meest recente ECB-statistieken vertegenwoordigt het paarse bankbiljet slechts 2,3% van alle bankbiljetten in omloop. Een groot verschil met het populaire biljet van 50 euro dat 46,2% uitmaakt van de biljetten in omloop.

 

Kunnen de bestaande 500 eurobiljetten nog worden gebruikt?

 

De afschaffing van het 500 eurobiljet betekent niet dat het van de markt wordt gehaald.

De biljetten die nu in omloop zijn, blijven een wettelijk betaalmiddel. Ze behouden hun waarde en kunnen voor onbeperkte duur worden omgewisseld bij de verschillende nationale centrale banken in de eurozone.

 

Maar of het nu gaat om kleine of grote bedragen, Febelfin raadt aan om altijd te kiezen voor digitale betalingen. Die hebben heel wat voordelen. Ze zijn eenvoudig en snel. Ze zijn veiliger en gebruiksvriendelijker. Je hebt minder contant geld in de kassa of op zak, waardoor het risico op diefstal, verlies of een fout kleiner wordt.

 

En niet onbelangrijk: de totale maatschappelijke kost ligt bij kaartbetalingen aanzienlijk lager ligt dan bij cashbetalingen. Volgens een Europese studie kost de distributie, het beheer, de verwerking, de recyclage en de inning van cash geld 129,50 euro per Europeaan per jaar.

 

De Belg lijkt alvast overstag te gaan. Cijfers van de ECB tonen aan dat de Belgische consumenten in 2017 ongeveer 1,9 miljard euro met de kaart hebben betaald: een stijging van meer dan 40% tegenover 2013.

Bron: Febelfin