De inflatie stijgt in mei van 8,31% naar 8,97%. Ze bereikt daarmee het hoogste niveau sinds augustus 1982, toen de inflatie uitkwam op 9,02%.

De hoge inflatie deze maand is, zoals in de afgelopen maanden, voor een groot deel te wijten aan de hoge energieprijzen. De inflatie van energie bedraagt momenteel 56,80% en levert een bijdrage van 4,80 procentpunt aan de totale inflatie.

Daarnaast is ook de inflatie van voeding de laatste maanden sterk gestegen. De inflatie voor voeding (inclusief alcoholische dranken) komt deze maand uit op 6,32% tegenover 5,09% vorige maand. De bijdrage van voeding tot de inflatie bedraagt momenteel 1,26 procentpunt. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 4,43% in mei, tegenover 4,08% in april.

De belangrijkste prijsstijgingen in mei hadden betrekking op motorbrandstoffen, elektriciteit, private huur, huisbrandolie, restaurants en cafés, melk, kaas en eieren, aankoop van voertuigen, alcoholische dranken, buitenlandse reizen en citytrips en vis en zeevruchten. Aardgas en kleding hadden daarentegen een verlagend effect op het indexcijfer.

Bron: Statbel