Na een terugval in het aantal faillissementen in het voorjaar verwacht kredietverzekeraar Atradius een faillissementsgolf in het najaar van 2020. In totaal zouden dit jaar 12.800 bedrijven failliet gaan, blijkt uit de nieuwste Insolvency Forecast van de kredietverzekeraar. Dit zijn er 20 procent meer dan in 2019. De nieuwe piek in faillissementen zou ook in 2021 aanhouden, voorspelt Atradius.

In de eerste jaarhelft van 2020 bleef de impact van de coronacrisis op het aantal faillissementen in België beperkt. Sterker nog: de Belgische faillissementen vielen in de eerste zes maanden van het jaar terug met 30 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2019.

Die daling was evenwel kunstmatig en grotendeels te wijten aan de maatregelen die de overheid nam om de economische impact van het coronavirus te minimaliseren. Nu die maatregelen afgebouwd worden, verwacht kredietverzekeraar Atradius een toename in faillissementen. Concreet voorspelt de kredietverzekeraar dat de Belgische faillissementen in 2020 20 procent hoger zullen liggen dan in 2019. Aangezien de faillissementscijfers in het voorjaar beperkt bleven, verwacht Atradius in het najaar bloedrode cijfers.

‘Meer dan 2.000 extra faillissementen in 2020’

Atradius voorspelt dat er dit jaar zo’n 12.800 bedrijven failliet zullen gaan in België. Dit zijn er meer dan 2.000 extra in vergelijking met 2019, toen 10.600 bedrijven de boeken moesten sluiten. Op middellange termijn verwacht Atradius dat de piek in faillissementen stabiel blijft en dat ook in 2021 meer dan 12.000 bedrijven failliet zullen gaan.

Christophe Cherry, Managing Director van Atradius België: “De zwaarste impact van de coronacrisis komt er in het najaar van 2020. De maatregelen die genomen werden door de Belgische overheid werken op korte termijn, maar op lange termijn verwachten we dat het voor veel bedrijven voornamelijk gaat om uitstel van executie. Op het moment dat faillissementsprocedures weer opgestart worden terwijl nog niet alle bedrijven volledig functioneren, zal de coronacrisis zijn ware impact laten voelen.”

De Belgische overheden namen verschillende maatregelen om bedrijven te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Zo werden tijdelijk de Belgische faillissementsprocedures opgeschort en was het onmogelijk voor schuldeisers om het faillissement van een bedrijf op te eisen. Daarnaast werden een aantal fiscale maatregelen uitgerold om de liquiditeitspositie van bedrijven met behulp van loonsubsidies of uitstel van belastingen te versterken.

Atradius verwacht dat de zwaarste impact zich zal laten voelen in de horeca- en reissectoren, niet toevallig sectoren die bijzonder zwaar getroffen werden door de coronacrisis en lockdown. Daarnaast worden ook de kunst- en cultuursector, detailhandel, transportsector en zakelijke dienstverlening zwaar getroffen door de crisis.

Wereldwijde faillissementengroei in 2020 geschat op 26%

De wereldwijde economische recessie als gevolg van de coronacrisis verbergt tevens aanzienlijke verschillen tussen landen onderling. Zo verwacht Atradius zich wereldwijd aan een BBP-krimp van 4.5% en een faillissementengroei van 26%, terwijl België op zijn beurt relatief zwaar getroffen wordt met een faillissementengroei van 20 procent en een verwachte daling van het BBP van 9 procent.

Die verschillen zijn vaak nauw gelinkt met de maatregelen die door de verschillende overheden genomen zijn, zowel ter bescherming van de gezondheid als de economie. Enerzijds hebben bepaalde lockdownmaatregelen een enorme impact op productie en consumptie, denk maar aan bijvoorbeeld de sluiting van horeca en winkels. Anderzijds houden fiscale pakketten van bepaalde landen de economie ook beter op de been dan anderen.

“Naast de maatregelen die genomen werden, heeft ook de sectorale compositie van landen een grote invloed op de economische impact van COVID-19. Zo blijkt dat de belangrijkste sectoren van landen als Duitsland, Denemarken, Oostenrijk en Nederland zich bijvoorbeeld uitstekend kunnen aanpassen aan social distancing. Aan de andere kant van het spectrum vinden we dan landen als Frankrijk, Spanje en Italië die zeer afhankelijk zijn van toerisme”, besluit Christophe Cherry, Managing Director van Atradius België.

Het integrale rapport van Atradius over de internationale faillissementsverwachtingen voor dit najaar is hier te raadplegen.

Bron: Creditexpo.be