De wereldwijde economische opleving, aan de gang sinds 2016, zet zich door. Met 3,2% verwachte bbp-groei in 2018 is dat het hoogste niveau sinds 2011. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse ‘Economic Outlook’-rapport van kredietverzekeraar Atradius. Ook de Belgische economie blijft stabiel groeien, maar de export wordt verwacht af te nemen, zoals in de hele Eurozone het geval is. Tegelijkertijd zijn de risico’s voor de economie aanzienlijk toegenomen. Amerikaanse beleidsonzekerheid en een sluimerende handelsoorlog zorgen voor donkere wolken.

“Na een sterk 2017 belooft ook 2018 een goed jaar voor de wereldeconomie te worden”, analyseert Christophe Cherry, Managing Director van Atradius BeLux. “De toenemende risico’s kunnen echter een grote impact hebben op de open Belgische economie, dus het is belangrijk deze van nabij op te volgen.”

België: voorzichtig positieve vooruitzichten, waakzaamheid geboden

De groei van het Belgische bbp blijft stabiel. Na een kleine groeivertraging in 2018 (1,6%), neemt de economische groei in 2019 opnieuw het tempo van 2017 (1,7%) aan. Daarnaast daalt ook het aantal faillissementen in ons land. Vorig jaar gingen 9% meer bedrijven ten onder, dit jaar is dat 2% minder.

De exportgroei koelt echter af. Dit jaar blijft de toename stabiel (4,4% tegenover 4,5% in 2017), maar voor 2019 wordt een groei van 3,7% verwacht. In 2016 groeide de export nog met 7,5% in vergelijking met het voorgaande jaar.

Groei Eurozone nadert piek

De Eurozone boert op haar beurt goed, met een groei van 2,5% in 2017. De werkloosheid staat op 8,5%, het laagste niveau sinds 2008. In 2018 zou dit verder dalen tot 8,2%.

De komende jaren zien er minder uitgesproken positief uit. De bbp-groei vertraagt tot 1,8% in 2019 en de exportgroei daalt eveneens tot 3,6% (5,3% vorig jaar). De versterking van de euro is een verklarende factor.

Toenemende risico’s

Positieve cijfers alom dus, maar toch is het niet al rozengeur en maneschijn. Atradius erkent enkele reële bedreigingen voor de internationale economie. De voorbije maanden is het economisch protectionisme van de VS steeds waarschijnlijker geworden, wat een kettingreactie kan veroorzaken. Daarnaast is er sprake van afkoeling van de Chinese groei, van 6,9% in 2017 tot 6% in 2019. Ten slotte zijn er ook de geopolitieke gevaren, met spanningen in het Midden-Oosten, vooral tussen Saoedi-Arabië en Iran.

“Gelet op het huidige gevoerde beleid, is het nog te vroeg om van een handelsoorlog tussen de VS en China te spreken”, duidt Cherry. “Andere landen zetten zelfs stappen richting nauwere samenwerking. Maar de voortekenen van een handelsoorlog zijn er wel, en de impact daarvan zal in de hele wereld voelbaar zijn.”

Bron: Atradius