Vanaf 1 september 2019 zal je een zaak kunnen starten zonder dat je daarbij een
attest Basiskennis Bedrijfsbeheer moet voorleggen. Vlaams minister van Economie
Philippe Muyters neemt op die manier opnieuw een drempel om te ondernemen weg. Er komt ook een actieplan dat zal voorzien in meer op maat gerichte opleidingen die zowel bij de start als doorheen de ondernemerscyclus nuttig zijn.

Wie een zaak wil starten, moet vandaag nog altijd verplicht een attest Basiskennis Bedrijfsbeheer kunnen voorleggen. Om dat attest te behalen, moet je een aantal vakken rond economie gevolgd hebben. Dat kan in het reguliere onderwijs, bij Syntra of bij de CVO’s.

Vlaams minister van Economie schaft dat attest af vanaf september 2019. Hij vindt het een onnodige drempel die sommige getalenteerde mensen tegenhoudt om toch met een zaak te
starten: “Een algemeen ondernemersattest geeft alleen weer dat iemand op een bepaald moment in het verleden de juiste competenties had, en zegt niks over hoe die competenties zijn veranderd door de jaren heen. Ik zet veel liever in op constante ontwikkeling van competenties, want ook voor ondernemers verandert de wereld snel. Ik zal ook in die zin een actieplan opstellen.”

Het attest Bedrijfsbeheer is nodig voor wie een zaak in hoofd- of bijberoep wil opstarten. Sommige diploma’s leveren automatisch een attest op, andere niet. En in sommige gevallen volstaat het om enkel praktijkervaring aan te tonen. Minister Muyters wil komaf maken met dat kluwen, maar wil vooral dat zelfstandigen meegroeien met de competenties van de toekomst: “De wereld verandert aan een razend tempo. Dat is niet anders met de competenties die zelfstandigen nodig hebben om hun zaak te laten groeien en bloeien. Ik denk dus dat het veel nuttiger is om in te zetten op een meer continue ondersteuning dan op een eenmalig attest.”

Niettemin blijft het belangrijk dat bijvoorbeeld schoolverlaters voldoende voorbereid aan de start komen. Minister Muyters: “Dat ik het attest afschaf, houdt natuurlijk niet in dat ik opleiding niet belangrijk vind. Integendeel, een goede voorbereiding kan iedereen helpen. Daarom vind ik de aandacht voor ondernemerschap en economie in ons onderwijs ook zo belangrijk.”

Bron: EWI Vlaanderen