De nieuwe economische vooruitzichten van de Nationale Bank van België (NBB) bevestigen volgens het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wat veel bedrijven al langer aanvoelen: hun kosten lopen uit de hand. Met buitengewoon hoge energiekosten en daarbovenop een spontane stijging van de loonkosten met 13% of 20 miljard over drie jaar, denderen we in volle vaart naar een historisch slechte concurrentiepositie van ons land.

In een update van de macro-economische vooruitzichten voor de Belgische economie waarschuwt de Nationale Bank van België dat we door de impact van de oorlog in Oekraïne onze vooruitzichten voor de economie en begroting moeten bijstellen. De NBB heeft haar inflatieprognose alvast stevig bijgesteld van 4,9% naar 7,4%. In tegenstelling tot de andere Europese landen zullen de Belgische lonen die hoge inflatie onmiddellijk volgen via de automatische loonindexering, wat een directe impact heeft op de loonkosten van de ondernemingen.

Onweerswolken boven Belgische bedrijven

Ook zonder voeding en energie staat de kerninflatie met bijna drie procent op een hoog niveau, wat aangeeft dat de loon-prijsspiraal al aan het rollen is. De hoge kosten en lonen gekoppeld aan een scherpe groeivertraging vormen voor veel bedrijven een uiterst gevaarlijke cocktail.

“Mede door toedoen van de automatische indexering kampt België reeds lang met een loonkostenhandicap ten opzichte van onze belangrijkste handelspartners. Tussen 2015 en 2020 waren we erin geslaagd om die terug te dringen van 16% naar 10%, maar deze nieuwe inflatieprognoses bevestigen de onheilspellende onweerswolken voor onze concurrentiepositie. Als we zo blijven verder doen, vrezen we over enkele maanden voor sluitingen, delokalisaties, en herstructureringen in de exportgerichte industrie”, zegt Edward Roosens, Chief Economist van het VBO.

“De NBB berekende dat de loonkosten in drie jaar tijd met 13% zullen stijgen, voor de bedrijven betekent dat een extra kost van ongeveer 20 miljard. We weten uit het verleden dat een ontsporing van de loon-prijsspiraal verwoestende gevolgen heeft voor ons land en zijn bedrijven. Het VBO verwacht daarom nu urgente preventieve acties om zo de desastreuze scenario’s uit de jaren zeventig (oliecrisis) te vermijden. Minimaliseren of uitstellen zijn uit den boze”, aldus Pieter Timmermans, CEO van het VBO.

Bron: VBO