• Serie A kapitaalronde geleid door Bessemer Venture Partners & ABN AMRO Ventures
  • Oper sloot voor ongeveer €1 miljard aan hypotheekleningen af in het afgelopen jaar
  • Maandelijks terugkerende inkomsten (MRR) maar liefst verachtvoudigd
  • Oper Credits richt zich na investering op ‘onaangeboorde’ markt van €1,2 biljoen
  • Bedrijf ziet aanzienlijke groei in heel Europa

“De aankoop van onroerend goed en hypotheken zijn rijp voor digitalisering, en Oper Credits wordt daarin een voorloper “. Dat is de visie van het Oper Credits team, geleid door Geert Van Kerckhoven, Co-Founder & CEO. Vandaag kondigde het bedrijf aan dat het kapitaalronde van €11m afsloot, geleid door Bessemer Venture Partners & ABN AMRO Ventures.

Oper biedt een kant-en-klare, whitelabel SaaS-oplossing voor banken en financiële instellingen om hypotheken te verstrekken. Het platform evolueert voortdurend door gebruik te maken van conforme ‘smart data’, wat betekent dat klanten niet alleen op elk moment in lijn zijn met het Europese regelgevende kader, maar dat ze ook voorop kunnen lopen in trends en veranderingen in de sector.

Zo omzeilen banken de complexiteit om zelf een digitale hypotheekoplossing te bouwen, of om zo’n oplossing op maat te laten bouwen. Zowel het bouwen als onderhouden van dergelijke oplossingen blijken voor financiële instellingen duur en complex.

Verdubbeling in omzet

Oper werd in 2018 opgericht door drie Belgische ondernemers met een achtergrond in kredietverlening en digitale engineering – Geert Van Kerckhoven, Nick Van Berckelaer en Wouter Lachat.  Vandaag is Oper uitgegroeid tot de toonaangevende aanbieder van gedigitaliseerde hypotheekoplossingen in België en Zwitserland en heeft het een aanzienlijke voetafdruk in heel Europa. In totaal heeft het bedrijf voor ongeveer €1 miljard aan hypothecaire leningen afgesloten. In het afgelopen jaar is de maandelijks terugkerende omzet (“MRR”) verachtvoudigd.

Wouter Lachat, mede-oprichter en CPO van Oper Credits: “We zijn natuurlijk erg trots op de groei die we hebben gezien in de afgelopen 12 maanden. Dankzij deze nieuwe kapitaalronde zijn de vooruitzichten voor het bedrijf veelbelovend. Met de fondsen kunnen we onze investeringen in R&D verhogen, nog meer inzetten op aanwervingen, en kunnen we ons op internationale groei richten. Prioritaire markten voor ons zijn Frankrijk en Duitsland, maar evengoed Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije. We zien mooie vooruitzichten, want de markt blijft relatief onontgonnen. Ons product is klaar om een oplossing te bieden aan grote en kleine financiële instellingen die hun kredietaanbod willen verbeteren.”

“Post-branch” strategie van banken

De digitale hypotheekoplossing van Oper past in de “post-branch strategie” van veel retailbanken in Europa. Veel Europese banken stappen af van de filosofie dat elk belangrijk product in het lokale bankkantoor wordt gekocht. Volgens CEO Geert Van Kerckhoven toont het dat de markt op een kantelpunt staat wat betreft software- en AI-gedreven oplossingen.

Geert Van Kerckhoven: “Op dit ogenblik lijken banken nog vast te zitten in een of-of-mentaliteit. Ofwel houden ze vast aan hun filiaalstrategie, ofwel proberen ze de klanten naar een zero touch-proces te duwen. Op basis van onze ervaring denken wij dat het antwoord eerder zit in een hybride strategie. Een hypotheek afsluiten zal grotendeels digitaal kunnen, maar op cruciale momenten moet het systeem hulp inroepen van mensen.”

De kern van Oper’s product en ambitie om de hypotheekindustrie te digitaliseren is het gebruik van smart data. Vandaag zijn de meeste processen bij kredietverstrekkers gebouwd rond het overhandigen van documenten, zoals loonbrieven en bankafschriften.

Oper ontwikkelt de bouwstenen die nodig zijn om gegevens rechtstreeks te verzamelen uit diverse bronnen, waaronder salarisadministratie, inkomensstatistieken, bestedingsgewoonten… Om die informatie vervolgens te verwerken binnen de hypotheekcontext om het goedkeuringsproces te verkorten en uiteindelijk een betere ervaring voor de lener te creëren.

Bessemer Ventures: “Oper is een krachtig platform” 

Oper stelt momenteel in totaal 45 mensen tewerk van 12 verschillende nationaliteiten die in 16 verschillende steden in Europa wonen. De officiële kantoren bevinden zich in Antwerpen, Zürich en Minsk en bedienen in totaal 13 klanten – een aantal dat ze het komende jaar hopen te verdubbelen.

Nick Van Berckelaer, mede-oprichter en CTO van Oper Credits zei: “We groeien en we groeien snel, en we hadden het niet kunnen doen zonder het geweldige team dat we in heel Europa aan het opbouwen zijn. In feite zouden we deze financiering niet hebben gekregen zonder iedereen die met ons samenwerkt en we zijn ongelooflijk dankbaar voor hun tijd en inspanningen. Er is geen twijfel dat we in de toekomst nog meer mensen zullen aanwerven om ons te helpen onze leningenportefeuille, klantenbestand en uiteindelijk onze inkomsten te laten groeien. We hebben grote ambities en hebben de juiste mensen nodig om ons te helpen deze te verwezenlijken!”

De financiering werd geleid door Bessemer Venture Partners en ABN AMRO Ventures, waarbij bestaande aandeelhouders uit de eerste kapitaalronde van €2,5 miljoen, waaronder Techstars, Pitchdrive en Verve Ventures, ook deelnemen aan deze nieuwe ronde.

Charles Birnbaum, Partner voor Bessemer Venture Partners in New York: “Het Oper-team heeft een krachtig platform gebouwd. Hiermee wordt de enorme sprong, die Europese geldverstrekkers in de komende jaren zullen moeten maken in hun digitale hypotheekaanbod, mogelijk gemaakt. We waren onder de indruk van de aanzienlijke tractie van het bedrijf in heel Europa en geloven dat ze zich in een uitstekende positie bevinden om marktleider te worden in hypotheekoplossingen voor banken met hun schaalbare, pan-Europese aanpak.”

Tim Wanders, Executive Director bij ABN AMRO Ventures: “We weten dat er een enorme uitdaging ligt in de digitalisering van bancaire diensten, en zeker in de hypotheken ligt nog een pak werk. We waren onder de indruk van de vooruitgang die het bedrijf heeft geboekt en geloven dat ze een essentiële bijdrage zullen leveren aan de hypotheekwaardeketen van morgen.”

Bron: Creditexpo.be