De website www.tijd.be bericht over het feit dat een op de vijf Belgische bedrijven vervalste facturen en spookfacturen betaalt.

Vorig jaar kreeg de Belgische economische inspectie (een organisatie vergelijkbaar met de Fraude Helpdesk) 303 meldingen van door oplichters aangepaste papieren facturen. Zo duiken er steeds meer spookfacturen op. Spookfacturen zijn verzonnen facturen (of ook aanbieden om een overeenkomst aan te gaan) in de hoop dat een organsitie deze niet controleert en wel betaalt.

Maar oplichters gaan nog een stap verder, zo valt te lezen. Ze slagen er ook in echte facturen, die bedrijven en consumenten verwachten, te vervalsen. Op verschillende manieren slagen ze erin het rekeningnummer op honderden papieren en elektronische facturen aan te passen. Volgens nieuwe cijfers van de economische inspectie trapt een op de vijf slachtoffers in de val.

Chantal De Pauw, woordvoerster van de federale overheidsdienst Economie: “Sinds de start van onze sensibiliseringscampagne over factuurfraude eind oktober en de invoering van een uniek meldpunt is er een verdriedubbeling van het aantal meldingen. In een op de vijf gevallen – 18,8 procent of 57 meldingen – werd de vervalste factuur betaald.”

Hoe werken de Belgische oplichters?

De modus operandi van de oplichters bleef lang beperkt tot papieren facturen, zo valt op de website te lezen. Ze haalden de brieven met facturen uit de rode brievenbussen van Bpost, uit brievenbussen van particulieren, uit postkamers of ze drukten ze achterover voor de verzending van de facturen. Vervolgens scanden ze de oorspronkelijke facturen in en pasten ze de gegevens aan met gespecialiseerde computerprogramma’s. In sommige gevallen kleefden ze een sticker op de brief om te waarschuwen dat het rekeningnummer was aangepast.

En hoe zit dat met digitale facturen?

Het artikel vermeldt kort dat oplichters ook steeds vaker digitale facturen onderscheppen, bijvoorbeeld door het computersysteem van bedrijven te hacken en het rekeningnummer op de facturatiemails aan te passen.

Maar het blijft bij deze vage algemeen formulering, er zijn geen voorbeelden of cijfers bekend waarbij fraude wordt gepleegd door valse digitale facturen op te stellen of e-facturen te onderscheppen en aan te passen. Dergelijke fraude in de digitale wereld is een stuk moeilijker, terwijl e-factureren per e-mail nogal eens als ‘onveilig’ wordt aangemerkt.

Bron: Platform E-Factureren