Slagen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk er niet in om een vergelijk te vinden over de Brexit, dan dreigt het aantal faillissementen in heel Europa de hoogte in te schieten. In het VK zelf zou het aantal faillissementen met maar liefst 14 procent toenemen, zo blijkt uit het recentste rapport van kredietverzekeraar Atradius. Ook België bevindt zich met een toename van 1,5 procent bij de potentieel zwaarst getroffen landen. In totaal dreigen zo 150 Belgische bedrijven de dupe te worden van een harde Brexit.

Naast België zouden ook Ierland, Nederland, Denemarken en uiteraard het VK zelf het zwaarst getroffen worden door een no-deal Brexit. Buiten de directe impact van de Brexit op de economie van de landen in kwestie – het Belgische BBP zou bijvoorbeeld met 0,3 procent dalen in geval van een harde Brexit – dreigt ook het aantal faillissementen er opnieuw de hoogte in te schieten na een jarenlange daling.

“Concreet dreigt het aantal faillissementen in België toe te nemen met 1,5 procent als gevolg van een no-deal Brexit”, zegt Christophe Cherry, Managing Director Belux bij Atradius. “Dit gemiddelde verbergt evenwel grote verschillen tussen sectoren onderling. Met name de textiel-, transport- en chemische sector zijn het zwaarst blootgesteld aan de gevolgen van een harde Brexit.”

De afgelopen twaalf maanden gingen er in België net geen 10.000 bedrijven failliet, zo blijkt uit de laatste cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Een toename van 1,5 procent vertaalt zich zo in maar liefst 150 bijkomende faillissementen als gevolg van een harde Brexit in 2019.

Het volledige rapport over de impact van een harde Brexit op het aantal Europese faillissementen is hier na te lezen: https://atradius.be/nl/rapporten/no-deal-brexit-dec2018.html

Bron: Atradius