Het aantal faillissementen in België is in november opnieuw licht toegenomen. In totaal werden er 862 bedrijven failliet verklaard. Dat is 3,1% meer dan in dezelfde maand een jaar geleden.

Tijdens de eerste elf maanden van dit jaar tellen we we nu 9.764 failliete ondernemingen en daarmee blijven we nog 4,38% onder het cijfer van 2014. Opvallend is dat in 2015 steeds meer bedrijven die gelinkt zijn aan vrije beroepen over de kop gaan.

“Na een maandenlange, systematische daling van het aantal faillissementen, noteren we in november een kleine oprisping“, zegt Eric Van den Broele, Senior Manager Research & Development bij Graydon hierover. “Toch blijven we onder het niveau van de getallen die we in de zwaarste crisisjaren noteerden. De daling van het aantal faillissementen over de periode januari tot november met 4,38% is het laagste cijfer van de afgelopen 4 jaar.”

De stijging van het aantal faillissementen in november situeert zich vooral binnen de Luikse provincie, waar dat een stijging noteert ten opzichte van november 2014 met 79,1%. In mindere mate noteert Graydon ook stijgingen binnen de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Antwerpen en Henegouwen.

Stijging medische en juridische beroepen

Uit de Graydon barometer blijkt dat, hoewel beperkt in aantal, steeds meer bedrijven die gelinkt zijn aan vrije beroepen (medische beroepen, juridische beroepen, economische beroepen en bouwtechnische beroepen) over de kop gaan.

“Binnen de bedrijven die met vrije beroepen gelinkt zijn worden over de eerste elf maanden van dit jaar absolute records gevestigd”, gaat Eric Van den Broele verder. “Het aantal faillissementen steeg er tegenover dezelfde periode vorig jaar met bijna een kwart. Bij de medische beroepen steeg het aantal faillissementen zelfs van 16 naar 66 cases en bij de juridische beroepen van 8 naar 55 cases.”

Banenverlies op laagste niveau sinds 2008

Over de periode januari-november 2015 kwamen er tot slot 20.830 banen op de tocht te staan als rechtstreeks gevolg van het faillissement van de werkgever. Het laagste aantal sedert 2008 én een daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 12,04%.

Download hier de volledige studie

Bron: Graydon Blog