
Vijftig procent van de ouders vindt het gevaarlijk dat jongeren zo gemakkelijk gebruik kunnen maken van buy now, pay later-diensten, zoals Klarna en Riverty. Dat blijkt uit onderzoek van incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie Flanderijn onder 1.000 ouders. Wat jongeren namelijk vaak niet beseffen is dat ze met deze (korte) lening een schuld aangaan. De financiële situatie van kinderen wordt gelukkig wel vaak thuis besproken: 79 procent van de ouders is goed op de hoogte van de financiële situatie van hun kinderen en weet of ze schulden hebben.
Ouders denken mee
De kinderen kloppen ook geregeld bij hun ouders aan als het financieel wat minder gaat. Zo geeft 25 procent aan dat hun kinderen in het afgelopen jaar regelmatig om hulp hebben gevraagd bij geldproblemen. Ouders gaan verschillend met deze hulpvraag om. De grootste groep, 39 procent, helpt het kind meestal met het zoeken naar een oplossing. Denk bijvoorbeeld aan manieren om geld bij te verdienen. 28 procent kiest er meestal voor om de situatie wel met het kind te bespreken, maar niet direct een oplossing te bieden. Iets minder dan een kwart (22%) leent het bedrag en maakt afspraken over terugbetaling.
Grenzen stellen
Een kleine groep (5%) geeft het bedrag aan het kind zonder hier voorwaarden aan te stellen. Het grenzen stellen op financieel gebied blijkt dan ook niet altijd makkelijk voor ouders. Maar liefst 31 procent heeft hier regelmatig moeite mee.
Michel van Leeuwen, gerechtsdeurwaarder en directeur bij Flanderijn: “Jongeren gaan, dankzij achterafbetaaldiensten, makkelijker dan ooit een (kortdurige) lening aan. Zij overzien niet altijd welke gevolgen dit kan hebben. We zien dat ook terugkomen in het groeiende aantal jongeren met betalingsproblemen. Daarom ligt er echt nog een taak voor de ouders: bied een helpende hand en begeleid jouw kind in de financiële keuzes die hij of zij maakt. Mijn advies is dan ook om samen om tafel te gaan en duidelijke afspraken te maken, bijvoorbeeld over waar je wel of niet financieel aan bijdraagt. En mocht jouw kind om hulp vragen of in financiële problemen raken, bekijk samen de mogelijke oplossingen – zoals bijverdienen of budgetteren – voordat je geld overmaakt. Zo werk je samen aan verstandige financiële keuzes.”
Bron: Flanderijn / Creditexpo.be