Cegid, een toonaangevende leverancier van cloud business managementoplossingen voor financiën (financieel beheer, belastingen, ERP), human resources (payroll, talent management), CPA’s, retail en ondernemers, heeft onlangs het Belgische Koalaboox, specialist in facturatie- en financieringsoplossingen voor ondernemingen, overgenomen. Hierdoor kan het bedrijf zich richten op verdere groei, mede dankzij Cegid Invoice and Financing, een eenvoudige en flexibele facturatie- en factoring-oplossing op maat van kleine en middelgrote bedrijven.

Het Belgische Koalaboox ontwikkelt sinds 2012 een gebruiksvriendelijke cloud-based factureringssoftware voor kmo’s, aangevuld met een oplossing die openstaande facturen in één klik financiert. Om dit te verwezenlijken, ontwikkelde Koalaboox exclusieve algoritmes voor kredietscoring. Die oplossing heeft het bedrijf in staat gesteld een community op te bouwen van meer dan 20.000 ondernemers en 950 administratiekantoren in België.

De gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie van de innovatieve oplossing zorgden de afgelopen jaren voor een snelle gebruikersadoptie van Koalaboox. Dat opereert sinds de overname onder de naam Cegid, maar veranderde haar dagelijkse bedrijfsvoering niet. Cegid investeerde de afgelopen maanden daarentegen fors in het bedrijf: het managementteam werd versterkt met senior-experts en het aantal R&D-medewerkers verdubbelde om tal van nieuwe functies aan het product toe te voegen, vooral voor accountants.

Volgens Grégory Desmot, Director Business Unit KMO van Cegid, verandert deze alles-in-één oplossing de ‘klassieke’ factoring in een state-of-the-art financieringsvorm die eenvoudig en snel, met slechts één klik, beschikbaar is. Desmot: “Dankzij de expertise van Cegid op het gebied van AI-technologie en data kan met deze zeer eenvoudige, nuttige en innovatieve oplossing zeer snel en accuraat worden bepaald hoe groot de kans is dat de eindklant de factuur zal betalen, en dan is een uitbetaling aan de ondernemer zo gedaan.”

Innovatieve betalingsoplossing

Cegid Invoice & Financing, een eenvoudige en flexibele end-to-end volledig digitale oplossing, stelt klanten in staat facturen te financieren met een bijna directe financieringsautorisatie, een zeer snelle onboarding en KYC (Know Your Customer). De klant ontvangt zijn geld binnen 48 uur, waarmee aan de behoefte van bedrijfskapitaal wordt voldaan.

Het bedrijf verwacht zijn marktaandeel de komende jaren aanzienlijk te vergroten, niet in het minst omdat er door de coronacrisis veel behoefte is aan oplossingen die de cashflow van bedrijven beter bestuurbaar maken. Met de overname van Koalaboox consolideert Cegid zijn strategie gericht op de waardecreatie en financiële duurzaamheid van kleine en middelgrote bedrijven, door een disruptieve betalingservaring te bieden. De markten in Frankrijk en de Benelux kunnen rechtstreeks gebruik maken van de technologie, en vele andere Europese landen worden benaderd via een netwerk van ISV-partners (Independent Software Vendors), dankzij twee API’s die in de afgelopen maanden zijn ontwikkeld: “Cegid Click and Finance” en “Cegid Buy Now Pay Later” voor B2B.

“Veel financieringsaanbieders zijn al actief in het B2C-segment, waar de betalingswijze van particulieren sneller veranderde. Veel originele aanbieders zijn ook al langere tijd bezig met financiering voor het B2B-segment, maar meestal specifiek voor grote ondernemingen. Bovendien zijn deze spelers niet georganiseerd of toegerust om dezelfde ervaring te bieden aan kmo’s, slechts enkele aanbieders kunnen dat. In Europa is de markt voor kmo-financiering meer dan 300 miljard euro waard en groeit met 20% per jaar. Wij willen een aanzienlijk deel van deze markt innemen en een belangrijke speler worden”, besluit Desmot.

Bron: Creditexpo.be