• Recordgroei van 3,1% in 2017, 1,3% verwacht in 2018
  • Woningbouw profiteert van lage rentevoeten en anticipatie-effecten voor energie-efficiëntienormen
  • Publieke bouwsector profiteert van toenemende opdrachten door lokale verkiezingen
  • Bouwsector is goed voor 5,1% van het bbp
  • Blijvende risico’s door lage bereidheid van banken om leningen te verstrekken aan de bouwsector en trage betalingen door Belgische overheid

Deze week vindt Realty, het “Davos van het Belgische vastgoed”, plaats in Tour & Taxis. In een rapport over de bouwsector merkt kredietverzekeraar Atradius positieve tendensen voor de sector. “We verwachten dat het herstel na de financiële crisis aanhoudt”, zegt Christophe Cherry, Managing Director bij Atradius. “2017 was een topjaar, met een recordgroei van 3,1%. Met een aandeel van 5,1% in de nationale economie blijft de bouw een cruciale sector.”

Financiering blijft heikel punt

Toch blijft waakzaamheid geboden. “De algemene schuldenlast van de sector en de afhankelijkheid van externe financiering blijft groot, terwijl banken niet echt bereid zijn om leningen te verstrekken aan bouwbedrijven”, legt Cherry uit. “Bedrijven hebben veel werkkapitaal nodig, doordat vooruitbetalingen niet gebruikelijk zijn in België, terwijl de goedkeuring van projecten en betalingen door de Belgische overheid zeer traag verlopen.” De betalingstermijnen in deze sector zijn over het algemeen lang; ‘60 dagen einde maand’ komt erg vaak voor.

Rentevoeten, energienormen en verkiezingen doen vraag toenemen

Atradius verwacht dat de woningbouw zal profiteren van de lage rentevoeten en de anticipatie-effecten in verband met de E40-normen (S31) op het vlak van energie-efficiëntie. Opvallend: de bouwsector heeft een duidelijke voorkeur voor flats/appartementen, ten koste van eengezinswoningen. Dit komt door de schaarse ruimte, demografische ontwikkelingen en focus van investeerders. “De Vlaamse regering herziet momenteel de registratietarieven voor bestaande woningen. Dat zou een uitsteleffect kunnen hebben op de renovatie van grotere woningen”, vult Cherry aan.

Bedrijven in de publieke bouwsector hadden het de voorbije jaren moeilijk, maar sinds 2017 neemt het aantal orders in dit segment toe, als gevolg van het stijgende aantal openbare werken in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018.

Bron: Atradius.be