Slepen is een specifieke variant op de eerste vorm van wanbetaling; ‘te laat betalen’. Slepen kan ontstaan uit smurfen. Onder slepen wordt verstaan het structureel één of meer periodes te laat betalen. Indien een debiteur sleept, wordt de factuur met vervalmoment t1 op vervalmoment t2 betaald. Een volgende factuur met vervalmoment t2 wordt vervolgens op vervalmoment t3 betaald, etc.

Debiteuren die slepen zijn geneigd om het factuurnummer en/of betalingskenmerk niet te vermelden bij de betaling. Hiermee wordt de kans verhoogd dat de creditmanager geen zicht meer heeft op de afstemming van de ontvangen gelden op de verzonden facturen.

Met name organisaties die op periodebasis factureren (maandelijkse nota van nutsbedrijven, onroerend goed verhuur, verzekeringspremies) hebben een verhoogde kans om last te krijgen van het sleepverschijnsel. Daarnaast kunnen ook organisaties die niet factureren op periodebasis geconfronteerd worden met een andere listige vorm van slepen: het zogenoemde leading en lagging.